Met het emmertje aan het strand Zeewieren

Kelp Wakame

Kelp of Wakame in de Oosterschelde

 

 

Zeewieren Hollandse Sushi?

Daar sta je dan met je emmertje en schepje op het strand. Altijd gezellig en vooral als de zon schijnt en het korte broekenweer is. Helaas is het nu februari en kun je die broek maar beter in de kast laten liggen. Einde winter is wel het seizoen om de mooiste wieren aan de kust te vinden. Zeeland is bij uitstek de Zeewier provincie en de Oosterschelde het Walhalla.

Wat dacht je van de grote groep zeewieren? De normaalste zaak om tijdens een bezoek bij de Japanner om je helemaal vol te stoppen met zeewier. Van de Nori-vellen tot de ziewiersalade. All you can eat! Maar wat zijn nou eigenlijk zeewieren?

Zeewier is een verzamelnaam voor een grote groep algen die in zee leven. Sommige soorten kunnen zelfs goed in brak water leven. We stoppen zeewieren in de groep macroalgen. Hierin kun je weer verschillende groepen plaatsen.

Er zijn drie groepen zeewieren: groenwieren, bruinwieren en roodwieren. Zeewieren komen in allerlei vormen en maten voor. Er zijn kelpsoorten die hele wouden onder de zee maken en je hebt kleine wieren zoals het Iers mos, dat niet groter wordt dan 20 centimeter.

De culinaire ontdekking van wieren neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Ook in de Nederlandse restaurantkeukens wordt steeds vaker geëxperimenteerd met zeewier. Waarom ook niet? We hebben er meer dan genoeg van. Daarnaast eten we meer zeewier dan de meeste mensen denken. Neem bijvoorbeeld de Nori-rollen om de Sushi, of E407, een verdikkingsmiddel dat in veel van ons eten is verwerkt.

De in Nederland voorkomende zeewieren zijn bijna allen te eten. De volgende zeewieren zijn in Nederland te vinden:

Groenwieren:

  • Darmwier, borstelwier, zeesla, borstel, veder en viltwier

Bruinwier:

  • Blaaswier, zee-eik, kelp, Japans bessenwier, korstwier, kwastwier, zeespaghetti, knotswier

Roodwieren:

  • Dulse, rood hoorntjewier, Iers mos, boompjeswier, purperwier

Wil je meer weten over zeewieren, neem dan een kijkje op www.zeewierwijzer.nl . Dit is de meest complete Nederlandse site over zeewieren in het Nederlands. Hier staan goede afbeeldingen van bovenstaande wieren. Het herkennen van de wieren is vrij simpel en onthoudt er zijn in Nederland geen giftige zeewieren bekend.

Maar waar is het goed voor?

De algemene heilzame werkingen van wieren zijn de volgende:

  • Als masker werken ze goed tegen huidaandoeningen
  • Verwijderen darmwormen
  • Ontstekingsremmend
  • Bevorderen een gezonde schildklier
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verminderen cholesterol

Dus vul je emmertje en neem de wieren mee naar huis!

Brood met knotswier

Ingrediënten deeg

  • 25 gram knotswierpoeder
  • 30g verse gist
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 150ml warm water
  • 150ml warme melk
  • 2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie
  • 340g sterke witte broodmeel
  • 110g volkoren broodmeel
  • 1 afgeronde theelepel fijn zeezout
  • Olie en grof zeezout naar glazuur

Werkwijze:

  • Los de gist en honing op in een beetje warm
  • Meng deze met het resterende water , melk en olijfolie
  • Zeef het meel in een kom
  • Voeg geleidelijk de melk en gist mengsel toe
  • Kneed tot een zacht deeg voor minimaal 15 minuten tot het glad en elastisch is
  • Doe het deeg in een licht ingevette grote kom en dek af met huishoudfolie en laat het voor minimaal voor 1 uur totdat het in omvang verdubbeld is
  • Strooi nu geleidelijk het knotswierpoeder over het deeg en kneed al het poeder geleidelijk in het deeg.
  • Kneed net zolang totdat al het zeewier is opgenomen en maak er dan een bal van
  • Plaats het deeg in een broodvorm van minimaal 450 gram of leg het op een leg het deeg op een ingevette bakplaat
  • Snijd drie sneden boven op het deeg
  • Dek af met een theedoek en laat minimaal 15-20 minuten rijzen op een warme plaats tot het deeg kussenachtig en zacht aanvoelt
  • Verwarm de oven tot 220 ° C
  • Strijk het brood met olie en maal een beetje zeezout over de top
  • Bak gedurende 10 minuten zet dan de oven tot 190 ° C en verder bakken nog eens 25 minuten
  • Als je op de bodem van het brood tikt moet het hol klinken en het brood moet er goudbruin uitzien

Sushi van komkommer en Japans bessenwier

Ingrediënten:

  • ½ kop gehakte pastinaak
  • ¼ kop gezouten cashewnoten
  • ½ vel van rauwe nori
  • Halve kop geblancheerde Japans bessenwier
  • 1 komkommer
  • ½ avocado in blokjes
  • Paar druppels Japanse rijstwijnazijn

Werkwijze:

  • Verwijder het vel van de komkommer
  • Snijd met behulp van een dunschiller, snijd je de komkommer in ‘linten’ in de lengte.
  • Besprenkel de linten licht met wat rijstewijnazijn en leg opzij
  • Plaats de pastinaak, cashewnoten en het Japans bessenwier in de foodprocessor
  • Mix tot een massa die lijkt op rijst
  • Kruid met zout en peper
  • Leg op een uitgespreide lint een eetlepel mix en rol op
  • Top met een blokje avocado

Serveer er Japanse soyasaus en wasabi bij

| Geen categorie | , , ,

Judasoren

 

plantenvi-117 plantenvi-116

JudasOren!

 Er is een tijd geweest dat ik elke zondag een bakje Chinees ging halen. Standaard een wokgerecht met groenten en kip erin. Maakte niet uit of het nu Tjap Tjoi was of een ander gerecht als er maar groenten in zaten. Groenten, ik ben er dol op. Maar niet alle groenten kon ik thuis brengen in de eerste paar bakken Chinees. Bamboe scheuten waren in de jaren ’80 toch iets nieuws. Taugé kende ik vanuit mijn Indische achtergrond. Maar wat waren dan die rare soms paars zwarte slierten in de Tjap Tjoi?

Jaren later kwam ik er achter dat het paddenstoelen waren. Gedroogde Chinese boom-oren, en wat blijkt die groeien ook in Nederland. Net een andere naam maar van dezelfde familie. Wij noemen ze Judasoren.

De naam Judasoren komt van het verhaal dat Judas Iskariot zijn kameraad Jezus voor een paar goudstukken aan de Romeinen had verraden. Daar kreeg hij zo veel spijt van dat hij zich aan een boom heeft verhangen. Tijdens de zelfmoord bleef een oor aan een tak van de Judasboom hangen. Sindsdien groeien er oren aan de taken van de Judasboom.

Nu hebben wij geen Judasboom in Nederland maar is de vlierboom de belangrijkste gastheer van deze paddenstoel.

Wat niet echt bekend is dat Judasoren of Boomoren tot de top 5 van de meest gekweekte paddenstoelen op de wereld behoort. Volgens een publicatie van 2010 is de jaarlijkse productie van Auricularia-soorten wereldwijd de op drie na hoogste van alle industrieel gekweekte culinaire en medicinale paddenstoelen, en in China bedroeg de geschatte productie ongeveer 1,655 miljoen ton (gebaseerd op gegevens uit 2003). Er is zelfs bewijs dat de soort al in de Tang-dynastie (618-907) in China werd geteeld.

Judasoren zijn al duizenden jaren populair in China en staan bekend onder de algemene naam “wood ears” of boomoren  (木耳). Eten om gezond te blijven staat centraal in China. Voedsel wordt dan ook gezien als medicijn. Een soep met bijvoorbeeld Boomoren erin wordt medicinaal gebruikt voor het bestrijden van verkoudheid en koorts door de hitte van het lichaam te verminderen. 

Hoe gebruik je Judasoren nu in de keuken..? Lees dat allemaal na de beschrijving van de paddenstoel.

Judasoor

Auricularia auricula-judae

Kenmerken
  • Gelatineachtige zwam uit de familie Auriculariaceae
  • Groeit vaak als kleine bundels of solitair uit vlier of beukenhout
  • Groeit in de vorm van een oor
  • De kleur is bruinroodachtig
  • De oorschelp kan geaderd zijn
  • Smaak is neutraal
  • De hoed kan tot 10 centimeter groot worden

Waar te vinden

Algemeen op vlierbomen, beukenbomen en heel zelden op andere loofbomen.

Seizoen

Het hele jaar door. Bij droog weer lastiger omdat ze er dan verschrompeld uit zien.  ze lijken dan op kleine zwarte propjes aan de taken. Leg ze in water en ze zwellen dan weer gewoon op tot oor proporties.

Gebruik

Deze paddenstoel wordt vooral gebruikt in wokschotels en soepen, Aziatische gerechten en in stoofschotels. Droogt goed in en kan dan als poeder worden vermalen. Dit poeder neemt veel vocht op waardoor het opzwelt in een gerecht en smaken bind. Je kunt het ook in oer Hollandse stoofschotels als draadjesvlees verwerken, vooral het poeder van judasoren bindt het stoofvlees mooi.

Te verwarren met

Met niets te verwarren. De oren op een vlier kan je niet over het hoofd zien.

 Bijzonderheden

Als de bladeren van de bomen zijn kun je deze paddenstoelen het beste zoeken en spotten. Ze zijn praktisch het hele jaar door te vinden, maar in de winter zijn ze het best zichtbaar. Erg smakelijk zijn ze niet; ze bevatten gewoon weinig smaak. Maar het is een welkome paddenstoel in deze periode van schaarste in het wildplukken.

In het Engels heet deze paddenstoel Wood-ear, of in het Chinees 木耳 (pinyin: mù ěr, “boom-oor of  “bos-oor”),  in het Japans heet hij weer anders namelijk キクラゲ (Japans: “ki-kurage”,  leterlijk “bos-kwal of boom-kwal op zijn gelijkenis met de kwallen uit de zee. Zoals ik al schreef leerde ik als kind deze paddenstoel kennen door mijn zondagse hap bij de Chinees. Ze zitten negen van de tien keer verstopt in de tjap tjoi. Het gaat de Chinezen niet om de smaak van de paddenstoel, maar meer om de structuur. Het mondgevoel! Hieronder daarom twee andere Chinese gerechten waarin judasoor is verwerkt.

Op Chinese wijze gemarineerde judasoren

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels lange, zo dun mogelijke reepjes gesneden judasoor
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sterk gereduceerde kippenbouillon
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 3 theelepels azijn
  • 2 kleine rode pepertjes (optioneel) of 1 kleine wortel (voor de kleur)
  • 2 sjalotten, in dunne ringen gesneden

Werkwijze:

  • Was de judasoren goed en snijd ze in dunne reepjes
  • Kook de reepjes ongeveer 3 minuten en zet ze apart
  • Snijd de kleine rode pepers in schijfjes en de wortel in reepjes
  • Meng zout, kip essentie, sojasaus, sesamolie en azijn samen tot een dressing
  • Meng de dressing door de judasoren en laat een half uurtje marineren

Serveer als bijgerecht bij witte rijst, met bijvoorbeeld gefrituurde kip en een groente wokschotel.

Chinese soep met judasoren en winterpostelein

Ingrediënten

  • 400 gram gewassen winterpostelein
  • 1 vers blok  tofu
  • 60 gram varkenshaas
  • ½  kopje bamboescheuten in dunne reepjes
  •  2 eetlepels in reepjes gesneden judasoren
  • 5 in repen gesneden shiitake
  • 1 handjevol gedroogde lelieknoppen (bij de toko te vinden)
  • 6 dl kippenbouillon
  • 1 theelepel zout of naar smaak
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rode rijstazijn, witte rijst azijn of rode wijnazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in ¼  kopje water
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 lenteuitje, fijngehakt
  • Witte peper naar smaak
  • Hot chili-olie, naar smaak (optioneel)

Marinade:

  • 1 theelepel sojasaus
  • ½ theelepel sesamolie
  • 1 theelepel tapioca zetmeel (of maïszetmeel)

Werkwijze:

  • Snijd het varkensvlees in dunne plukjes en reepjes. Meng de marinade-ingrediënten en marineer het varkensvlees gedurende 20 minuten
  • Week de gedroogde lelieknoppen in heet water voor 20 minuten tot ze zacht zijn. Snijd de harde uiteinden ervan af
  • Breng de kippenbouillon aan de kook
  • Voeg dan de bamboescheuten,alle paddenstoelen en de lelie knoppen toe
  • Voeg de in dobbelsteentjes van 1,5 cm gesneden tofu toe; breng opnieuw aan de kook en doe het gemarineerde varkensvlees erbij
  • Voeg zout, suiker, sojasaus en azijn en sesamolie toe
  • Test de bouillon op smaak en pas de smaak indien gewenst nog een beetje aan
  • Meng de maïzena en water. Giet langzaam het maïzenamengsel al roerend door de soep terwijl de maizena met water wordt toegevoegd
  • Breng de soep weer aan de kook; zodra de soep kookt, haal je de bouillon van het vuur
  • Roer nu het losgeklopte ei door de bouillon en roer goed door zodat het ei in slierten vervalt
  • Breng op smaak met lente ui, witte peper en eventueel wat druppels chiliolie

Bouillon van judasoren, kombu met gebakken coquille, duxelles van oesterzwammen

 Ingrediënten:

  • 200 gr oesterzwammen
  • Eetlepel boter
  • Peper en zout
  • Scheutje paddenstoelenbouillon
  • Halve sjalot
  • Takje peterselie

Duxelles, pak 200 Gr champignons, snij ze in repen. bak ze in Boter goudbruin. Peper en zout erop. Wat bouillon erop. Liefst paddestoelen bouillon. Tot net onder staat, even Latem koken tot paddestoelen gaar zijn. Deze massa fijndraaien in blender.niet helemaal glad, mogen stukjes in zitten. Fijn gesneden sjalot, peterselie erin. Afproeven.

Ingrediënten:

  • 250 gram melange van bospaddenstoelen
  • 150 gram verse kombu of een ander zeewier
  • 2 el Japanse soyasaus
  • Peper naar smaak

Bouillon, paddestoelen en kombu opzetten met 1 deel water, 1 deel bouillon.

Opkoken. Deksel erop en deze laten garen tot de paddestoelen gaar zijn en al hun smaak hebben afgegeven aan de bouillon. Wat peper naar smaak en wat sojasaus voor het zoute.  Zeven

Ingrediënten:

  • 2 coquilles per persoon
  • Zout
  • Boter om in te bakken
  • 4 takjes geblancheerde rood hoorntjeswier

Coquilles, twee stuk per persoon. Zouten vooraf, deze allebei kanten bakken goudbruin.

Twee quenelle van duxelles op bord, afmaken met rood hoortjeswier wier en speenkruid

Judsoren bombon of hoe je het ook wilt noemen 🙂

Ingrediënten:

  • 10 judasoren schoon gewassen en gepoetst en daarna gedroogd
  • pure chocolade
  • genoeg sleedoornlikeur om ze in te verdrinken (  neem zelf ook een slok )
  • geroosterde hazelnoot of amandelsnippers

Werkwijze:

  • leg de droge judasoren in de sleedoorngin of een andere alcoholisch drankje die je lekker vindt
  • smelt de chocolade au bain marie ( dus in een pan die je in een hete pan water zet )
  • als de judasoren zich vol hebben gezogen dan haal je ze door de gesmolten chocolade met een vork en bestrooi ze direct met de hazelnoot of amandelsnippers
  • Laat de chocolade uitharden

Eet ze bij de thee van bijvoorbeeld Chage

 

| Geen categorie |

Mierikswortel

Mierikswortel  graven

Mierikswortel

Armoracia rusticana

 

In grote groepen staan ze vaak langs snelwegen in de bermen. Maar ook  langs dijken en sloten. De meeste herkennen de mierikswortel niet maar ze komt bijna overal in Nederland voor. Het blad lijkt veel op ridderzuring en ik denk dat daarom de meeste mensen geen idee hebben dat we zoveel wilde mierikswortel in ons kleine landje hebben.

Het is heel simpel om de mierikswortel test te doen. Kneus een bladstengel en ruik eraan. Ruikt het scherp en fris naar pittige radijs dan heb je de mierikswortelplant te pakken. Maar dan ben je er nog niet. Het lekkerste gedeelte van de plant zit namelijk onder de grond, het gaat namelijk om de wortel. En dat kan nogal eens lastig worden. Het ligt aan de grondsoort of je de wortel een beetje goed kunt uitgraven. Op klei groeit de wortel namelijk niet in een mooie dikke pen maar splitst de wortel zich al vrij snel en allerlei kleine wortelpennen.  En als het droog weer is dan moet je behoorlijk door de dikke droge klei om de wortels te bemachtigen. Maar dat is juist de uitdaging van het wildplukken. Je krijgt niets voor niets!

Maar waar komt die naam nou vandaan? Het woord mierik is volgens sommige geschriften afgeleid van Miere wat moeras betekend. In het Duits heet de plant Meerrettich wat vrij vertaald zeeradijs betekend.  Maar als je naar de Latijnse naam kijkt dan zie je in Armoracia twee Keltische worden staan.  Ar wat nabij betekend en Mor wat zee betekend. De plant groeit dan ook volop langs de Nederlandse rivieren. Overal in Nederland op rijke gronden. Vooral verwilderd vanuit heemtuinen en moestuinen. Veel aanwezig in het rivierengebied en duinstreek.

Mierikswortel laat zich heel goed kweken en het is tevens een prachtige bloeiende plant met mooie witte kruisbloemen.

Hoe herken je mierikswortel?

  • Brassicaceae ( Kruisbloemenefamilie)
  • Overblijvend kruid
  • Dikke witte penwortel
  • De bladeren vormen een rozet met grote puntige getande bladeren
  • De bladeren hebben een dikke middenrif
  • De bladeren ruiken naar mierikswortel als je ze kneust
  • De bloemen zijn wit, in pluimen en vormen kleine kruisjes
  • Bloeitijd mei tot juli
  • De plant wordt tot 1,2 meter groot
  • Als je het blad kneust dan ruikt het sterk naar radijs

Wanneer pluk of graf je de wortel uit?

Hele jaar door. In de winter zet ik vaak een stokje bij het bladrozet om precies te weten waar ik de wortel moet opgraven.

 Waar is het goed voor?

De volgende medicinale werking wordt aan mierikswortel toegeschreven:

  • Antibacterieel
  • Spijslust bevorderd
  • Antisceptisch
  • Slijmoplossend
  • Verlicht bij hooikoorts

 Weetjes

  • Vaak worden mierikswortel een wasabi door elkaar gehaald. Wasabi is echter een echte waterminnende soort en komt uit Azië en wordt in vulkanische beken gekweekt.
  • Eet niet te veel mierikswortel achter elkaar, het kan leiden tot diarree met bloed.
  • Bewaar verse mierikswortel in een natte doek want hij droogt snel uit.
  • Wil je het in je moestuin hebben ( een must ) zaai het dan gewoon in regels, het vermeerderd vanzelf

Gebruik

De jonge bladeren gaan heel goed in salades. De bloemen kunnen ook voor diverse doeleinden gebruikt worden zoals in mayonaisse. De mierikswortel kent vele toepassingen. Het zaad kan gedroogd en vermalen worden, ook zijn de kiemen erg lekker. Maar het gaat vooral om de wortel.

Mierikswortel saus 

Ingrediënten:

  • 1 kopje zure room
  • ¼ kop geraspte verse mierikswortel
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper

Werkwijze:

  • Meng alle ingrediënten met een garde of in een keukenmachine
  • Laat minimaal 4 uur trekken of zet het in de koelkast voor de nacht

Lamsschenkels met mieriksworteljus

Ingrediënten:

  • ¼ kopje extra vergine olijfolie
  • 4 lamschenkels (ongeveer 2 kilo in totaal)
  • 1 kopje bloem
  • 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 2 stelen bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 2 wortelen, in blokjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en plat geslagen
  • 1 ½ liter runderbouillon
  • ½ liter donker bier
  • ¼ kop geraspte verse mierikswortel

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een grote Dutch Oven of een gietijzeren braadpan op het fornuis en doe hierin de olijfolie
  • Haal de schenkels door de bloem en braad ze aan in de olijfolie
  • Hal de schenkels uit de pan en voeg ui, knoflook, wortelen en selderij toe
  • Bak de groenten 6-8 minuten tot ze  gekarameliseerd zijn.
  • Voeg tijm, laurier en breng op smaak met zout en peper
  • Blus af met bier en voeg de bouillon toe
  • Doe de schenkels terug in de pan en bedek met een deksel en plaats in de oven
  • Kook voor 2 uur tot het vlees van het been begint te vallen
  • Haal de schenkels uit de pan en bedek ze me folie
  • Haal ook de tijm en laurierblad uit de saus
  • Reduceer de saus flink tot een mooie dikte
  • Voeg geraspte verse mierikswortel toe en dik in
  • Verwijder te veel drijvend vet
  • Serveer de schenkels en giet er dan de jus met mierikswortel over
| Geen categorie |

Harde voorjaarssatijnzwam

IMG_8611

IMG_8646Harde voorjaarssatijnzwam (Entoloma clypeatum)

Het is nu volop voorjaar dat betekent ook dat er volop voorjaarspaddenstoelen de grond uitschieten. Het morieljeseizoen is op zijn hoogtepunt, de voorjaarspronkridderzwammen worden gespot en zo ook de harde voorjaarssatijnzwam. Een bijzondere paddenstoel die plaatselijk in redelijke hoeveelheden zijn hoedjes boven de grond laat zien.

Ik ken de vrees van vele paddenstoelzoekers, plaatjeszwammen die bruin of grijs zijn. Moeilijk om te determineren maar je moet goed je huiswerk doen en dat betekent vooral goed de veldgidsen er op naslaan of een collega een bericht sturen als je de boeken niet bij de hand hebt. Zo stond ik gisteren ook in het veld, geen boek bij de hand en de naam van de paddenstoel was ik even vergeten. Gelukkig had ik wel het nummer van Hans Adema in mijn mobiel. Dus ik ging voor optie twee en stuurde Hans een bericht. Google er nog even bij en de eerste harde voorjaarssatijnzwammen verdwenen in mijn mand.

In de kuststreken waar ik deze paddenstoel pluk, staan ze vooral onder meidoorns. Het is een mycorrhiza vormende paddenstoel (mycorrhiza is een mutualistische symbiose van schimmels en plantenwortels) waarvan sommige mycologen zich afvragen of hij ook gedeeltelijk parasitair is.

Voor verschillende projecten ben ik de afgelopen weken veel aan de kust geweest. Van het geven van workshops over de eetbare natuur of het gericht zoeken naar de gewone morieljes of kapjesmorieljes en grote aderbekerzwammen ( familie van de morieljes ). De laatste drie paddenstoelen zijn lekker maar stiekem vind ik de smaak van de harde voorjaarssatijnzwam beter. Smaken verschillen en velen zullen mij voor gek verklaren maar verse morieljes zijn naar mijn mening een beetje overgewaardeerd. Ze smaken namelijk allemaal redelijk vlak, dan spreken we over verse morieljes. De voorjaarssatijnzwam daarentegen heeft een uitgesproken smaak. Melig volgens de boeken maar ik vind ze heerlijk en versmaad ze graag in eiergerechten of in een simpele pasta.

Beschrijving
Hoed: gewelfd vaak met een tepel in het midden, de hoed wordt tot 10 cm groot, kleur kan variëren van licht grijsbruin tot donkergrijsbruin met strepen op de hoed en soms donkere vlekjes. Lamellen zijn crèmewit en later verkleurend naar roze.

Steel: lichte crème tot grijsbruine kleur met vezels over de lengte van de steel

Vlees: wit van kleur en ruikt een beetje melig als je het vlees kneust

Voorkomen: Matig algemeen onder en bij meidoorns, rozenstruiken, sleedoorns en andere vruchtbomen in parken, bossen en heggen op kalkrijke zanderige bodems van april tot juni

Verwisseling: sleedoornsatijnzwam en vroege dennensatijnzwam maar de laatste ziet er totaal anders uit naar mijn mening

Bijzonderheden: de paddenstoel moet verhit worden voor consumptie, aanwezige gifstoffen worden dan afgebroken.

Probeer onderstaand recept eens en je zult vooral de harde voorjaarssatijnzwammen proeven.

Spaghetti met een mix van wilde paddenstoelen

4 personen
bereidingstijd: half uurtje
Ingrediënten:

  • 1 pak spaghetti of 320 gram
  • 25 gram boter of olijfolie
  • 50 gram buikspek in blokjes (optioneel)
  • 4 gesnipperde sjalotten
  • 300 gram harde voorjaarssatijnzwammen in grove stukken gesneden
  • 300 gram morieljes
  • 3 deciliter room
  • Parmezaanse kaas naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • peterselie

Bereiding:

  1. Bak het buikspek met olie of boter knapperig en haal het uit de pan
  2. Zet een ruime pan met water op voor de spaghetti en voeg er een scheut olijfolie en een beetje zout aan toe
  3. Kook de spaghetti al dente
  4. Voeg boter in de pan toe en bak sjalotjes goudbruin
  5. Voeg alle paddenstoelen toe en smoor de paddenstoelen gaar in vier minuten
  6. Voeg de room toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
  7. Voeg peper en zout naar smaak toe
  8. Voeg het buikspek als laatste toe
  9. Voeg de spaghetti bij de paddenstoelenroomsaus en doe er 2 eetlepels Parmezaanse kaas door heen
| Homepage |

Maarts Viooltje

 Maarts Viooltje Viola Odorata

Als natuurliefhebber, wildplukker voor restaurants en moestuinder zijn eetbare planten, bloemen en paddenstoelen mijn passie. Ik pluk en scharrel graag mijn maaltijd in park en bos bij elkaar. Dit voorjaar is een bijzonder goed maartviooltjes jaar. Mijn jachtvelden staan er vol mee en de opbrengst is hoog. Ze waren er al heel vroeg, in februari kon ik ze al in grote hoeveelheden plukken.

Het Maarts Viooltje ( Viola Odorata ) is een prachtig klein paars bloempje. Het is de voorloper van de vele gecultiveerde violen. De maand Maart roert vaak zijn staart en er is geen pijl op te trekken of het nu warm of juist koud zal zijn. In dit wisselvalige weer bloeit de viool volop. Alleen de Latijnse naam al verraad hoe lekker hij moet zijn en ruikt.

Ik neem graag mijn dochter mee op sprokkeltochten door de natuur. Een van onze favoriete jachtvelden is het Sonsbeekpark in Arnhem waar ook deze viool veelvuldig te vinden is. Mijn dochter is altijd dol enthousiast als we tussen de buien door een veldje paarse violen vinden. De bloemen steken soms met hun paarse hoedjes boven een kortstondige maarts sneeuwtapijt uit. Prachtig om te zien en heerlijk om zo in het veld van dit bloemetje te smullen.

Waar en wanneer vind je ze?

De viooltjes groeien vaak in de halfschaduw onder grote bomen in zware humusrijke grond. De meeste velden met viooltjes vind ik langs struwelen en bosranden. Het Maarts Viooltje pluk je in het vroege voorjaar tot eind mei, daarna verdwijnt de bloem weer onder de grond. Je kunt de blaadjes van het viooltje het hele jaar door eten maar het plantje is lastiger te vinden zonder de herkenbare paarse bloempjes.

Culinair gezien..? 

Het Maarts Viooltje is een van de mooiste voorjaarsbloeier en zeker een van de meest aromatische. Wat kun je nu allemaal met de paarse bloemen in de keuken doen? In veel boeken staat dat je het Maarts Viooltje vooral moet suikeren om te serveren als decoratie voor cakes, ijs en gebak. Ik heb er zelf wel eens ijs van gemaakt en dat smaakte waanzinnig lekker.

We snoepen de bloempjes vaak uit het vuistje al in het veld. Ze fleuren onze wilde salades op die we tijdens de wandeling erbij plukken. De bloemen kan je ook op olie of azijn zetten voor het aroma.

Weetjes

Het aroma van deze mooie voorjaarsbloeier werd eeuwenlang gebruikt om parfums mee te maken ( nog steeds ). Dit parfum werd vaak gecombineerd met de zoetgeurende iriswortel. Overal in de wereld waar deze plant in de wilde natuur groeit vind je in de literatuur zoetsappige verhalen.

 Hamlet schreef onderstaand gedicht over de Viool.

“A violet in the youth of primy nature,
Forward, not permanent, sweet, not lasting,
The perfume and suppliance of a minute,
No more.”

De herinnering aan dit bloempje is bij mij evenzo, kortstondig doch smakelijk.

Klassieke siroop van maarts viooltje

Ingrediënten:

  • 100 g zoete viooltjes (ongeveer 8 handen vol) ja je moet er wel even voor op de knietjes zitten om zoveel viooltjes te plukken
  • 250 ml kokend water
  • 500 g blanke basterdsuiker

Werkwijze:

  • Gebruik alleen de blauwpaarse bloemen en doe deze in een kom
  • Giet het kokende water over de bloemen
  • Dek af met een theedoek en laat de viooltjes 24 uur trekken
  • Zet de viooltjes de volgende dag met de pot in een pan met water; au-bain marie
  • Voeg de suiker toe en roer goed
  • Breng aan de kook
  • Blijf in de kom roeren totdat de suiker is opgelost
  • Zeef het mengsel door een fijne zeef en doe de siroop in een klein flesje

Je kunt de siroop gebruiken voor ijsjes, koekjes, dranken, pudding, cakes et cetera.

Gesuikerde maartse viooltjes

Ingrediënten:

  • 1 handvol verse maartse viooltjes
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel rozenwater
  • witte basterdsuiker om in te wentelen

Werkwijze:

  • Klop het eiwit en rozenwater tot het grondig gemengd is
  • Pak een voor een de viooltjes en bestrijk deze met een penseel met het eimengsel
  • Dip in de witte basterdsuiker; de hele bloem moet bedekt zijn met suiker
  • Leg de bloem op vetvrij papier en laat ze uitdrogen
  • Meestal duurt dit een dag, of maximaal 2 dagen
  • Doe de bloemen in een goed afsluitbare bak

De gesuikerde bloemen zijn een week of twee houdbaar.  Lekker als garnering op cakes, koekjes of taarten.

 

 

 

 

 

| Geen categorie |