Veldzuring in de wei

Op dit moment vind en pluk ik mooie veldzuring in verschillende weides rondom het Sonsbeekpark. De Latijnse naam is Rumex asetosa en hij komt in heel Nederland voor.

Tot vlak na de tweede wereldoorlog werd deze groente door de plattelandsbevolking in Nederland geplukt. Ze maakten er vaak een zuring papje van. Het jonge zure groen werd vooral in het voorjaar gegeten na al het zware voedsel van de winter. De zuring werd met melk en krenten opgekookt tot een smeuïg papje. Bijkomend voordeel van het eten van een zuring papje is een darmspoeling.  De darmen worden namelijk geschoond door de frisse bladeren van de zuring.

De plant is makkelijk te herkennen. De bladeren lopen in een hart of pijl toe. Proef een blad en als die zuur is dan kan het bijna niet  missen. Ik pluk de bladeren voor salades en ze gaan zo nu en dan in de soep.

Je kunt zuring ook goed in de moestuin kweken. Er zijn verschillende cultivars bij zaadhandelaren te koop.  Klassiekers in de keuken zijn paling in het groen die met veldzuring wordt gemaakt.  http://plazilla.com/verloren-west–vlaamse-groente-zurkel