Kleine pimpernel Sanguisorba minor

Kenmerken

• Rozenfamilie (Rosaceae)

• Overblijvende, kruidachtige plant

• Dit kruid vormt dikke pollen

• De bladeren zijn geveerd met eivormige deelblaadjes met spitse tanden en zijn blauwgroenachtig

• De plant bloeit met roodachtige, bolvormige bloemen. De bloemen zijn kogelvormig en puntig,

• Uitgebloeide bloemen vormen pluisachtige zaden

• Bloeitijd is van mei tot september

• De plant wordt tot 60 centimeter hoog

Waar te vinden

De kleine pimpernel is vooral in graslanden en op dijken te vinden.

Seizoen

Van het vroege voorjaar tot en met de zomer te plukken.

Gebruik

De jonge bladeren worden gebruikt in salades. N.B. Door het maaien van bermen en

graslanden loopt het blad steeds opnieuw uit.

Bijzonderheden

De kleine pimpernel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is in

Nederland verwilderd. Het is een plantje dat een zachte komkommersmaak heeft.

Natuurlijk kun je zo’n schatje toevoegen in een salsa verde, salade, gebakken

omelet – maar onderstaande recepten zijn eigenlijk wel zo origineel: leuk om een

keer te proberen!

Bagel met roomkaas, kleine pimpernel en gerookte zalm

Ingrediënten:

• 1 kopje gehakte kleine pimpernelblaadjes

• 2 verse bagels (of afbakbagels)

• 1 pakje roomkaas

• 4 plakken gerookte wilde zalm

• peper en zout naar smaak

Werkwijze:

• Verwarm de bagels (of bak ze af in de oven, bij de afbakvariant).

• Prak de gehakte pimpernel goed door de roomkaas.

• Maak op smaak met peper en zout.

• Doe op elke bagel twee grote plakken zalm.

• Besmeer de bagels rijkelijk met het roommengsel en kruid met peper en zout.

Pimpernel-cocktail

Ingrediënten:

• 4 handen kleine pimpernel (of 3 bosjes)

• 1 l zoete witte wijn

• 0,5 l sherry

• 1 citroen, in schijfjes

• 1 l sodawater

Werkwijze:

• Kneus de pimpernel in een vijzel en breng het mengsel over in een grote kan..

• Giet hierop de witte wijn en sherry; voeg ook de citroen toe.

• Meng goed door elkaar en laat gedurende 2 uur trekken.

Om te serveren: voeg crushed ijs of ijsklontjes in een cocktailglas en meng naar smaak met het sodawater (ik meng het half om half .) Enjoy!