Engelwortel
Het is weer zover, het is tijd om engelwortel te plukken. Ze zijn nu op hun sappigst en als je goed oplet staan ze vooral langs sloten en rivieren. De plant kent vele toepassingen, de zaden worden gebruikt in absint, de stengels geconfijt of als smaakmaker in ander alcoholische drankjes. Ik gebruik de stengels en de zaden graag in confitures of in zoetzuur.

Angelica

Kenmerken

–          Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

–          Overjarig kruid

–          Plant heeft een dikke penwortel en vormt bladrozetten

–          Stengels zijn rood tot purper van kleur; ze zijn hol en gestreept, glad

–          De bladeren zijn twee tot drievoudig geveerd en gezaagd

–          De bladeren vormen dikke knoppen waar de bloemknoppen uitkomen

–          De bloemen vormen schermen van 20 centimeter breed

–          De bloemen zijn wit tot lichtroze; de schermen vormen bollen

–          De zaden zijn eivormig rond, tot maximaal 6 millimeter groot

–          Bloeitijd vanaf juli tot oktober

–          De plant wordt tot 2 meter groot

Waar te vinden

Overal in Nederland algemeen, in bossen, langs slootkanten, in moerassen en langs rivieren.

Seizoen

Het hele jaar door te plukken; de bloemen en het zaad vanaf juli. 

Gebruik

De bladeren en jonge scheuten worden gebruikt voor in salades. Ze kunnen ook goed als groente gekookt worden, maar smaken licht bitter. Een wildpluk klassieker is om engelwortel of Japans knoopkruid aan rabarber toe te voegen. De stengel kan worden gesuikerd, de wortel gekookt en de zaden worden gebruikt als specerij.

Recepten

Je hebt vele cultivars van engelwortel die in tuinen te vinden zijn. Alle zijn goed te eten en te plukken. De twee wilde soorten engelwortel zijn:

–          Grote engelwortel (Angelica archangelica)

–          Gewone engelwortel (Angelica sylvestris) link naar wilde planten!

Ik maak elk jaar er een jam van en ik maak engelwortel in. Confijten staat dit jaar weer op het lijstje. Het is een klassieker.

Engelworteljam

Ingrediënten:

  • 750 g riet- of kristalsuiker
  • 1 k gekookte engelwortelstengels
  • 0,5 l water
  • Zeste en sap van 1 citroen

Werkwijze:

  • Pluk de jonge zachte stengels, verwijder alle bladeren en snijd ze in 5 cm grote stukken
  • Vul de pan met water, breng aan de kook, voeg de stengels toe en laat 30 minuten sudderen
  • Kook tot de stengels zacht zijn, afhankelijk van de dikte van de stengels en giet de stengels af
  • Vul de pan met vers koud water en laat de stengels een nacht weken (12 uur) . Zeef en gooi het water weg
  • Voeg 0,5 liter water en de kilo suiker toe aan de wortels; roer op een zeer klein vuur net zolang totdat de suiker is opgenomen
  • Voeg dan de citroensap en zeste toe
  • Breng aan de kook en check na 5 minuten op een schotel hoe de jam loopt; de jam moet rimpelen als hij afkoelt
  • Giet de jam in gesteriliseerde potten

Je kunt aan de jam ook appels, of wilde bloemen toevoegen naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen of andere eetbare bloemen. Wanneer je de jam inmaakt, dan kan die jaren lang goed blijven.

Gekonfijte engelwortel

Ingrediënten:

  • 1 kilo engelwortelstengels (groene, jonge stelen)
  • Bakpoeder
  • Maak een siroop naar de hoeveelheid engelwortel die je pluk 1 kilo suiker op 1 liter water
  • 1 pond gedroogde basterd suiker

Werkwijze:

  • Knip de  engelwortelstengels als ze jong en groen zijn; verwijder bladstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 6 centimeter
  • Laat ze weken in koud water voor ongeveer 8 uur
  • Kook de stengels in water totdat de stengels zacht beginnen te worden
  • Voeg ongeveer een halve theelepel bakpoeder per halve liter water toe om de groene kleur van de engelwortel te behouden
  • Koel de stengels onder stromend water, verwijder de draderige onderdelen aan de buitenkant van de stengels
  • Leg ze in een siroop gemaakt van 1 kopje suiker en 1 kopje water en laat ze voor 24 uur weken
  • Kook ze dagelijks gedurende 5 minuten in deze siroop en doe dit gedurende vier dagen; na vier dagen wordt de engelwortel doorschijnend
  • Haal de engelwortelstengels na vier keer koken uit de siroop en droog ze op een rek
  • Je kunt de stengels ook even door wat basterdsuiker rollen voordat je ze droogt

Bewaar ze in een luchtdichte pot