Groene Vlierbessen

Groene vlierbessen

Wildplukken is weten wat je met een plant, paddenstoel of … kunt doen. Hoe verwerk je ze nu? Welke toepassing in de keuken..? Deze week begin ik met het in maken van groene vlierbessen. In Nederland niet erg bekend.

De eerste kleine test met het pekelen van de groene vlierbessen is begonnen. Vanaf volgende week ga ik veel groene bessen oogsten om ze in te maken. Ik ga ze voornamelijk pekelen om ze daarna op appelazijn te zetten.

Het recept is vrij eenvoudig. Maak pekelwater met een oplossing van 25% zout. Zet de geritste groene vlierbessen voor minimaal 4 weken op de pekel. Spoel ze vervolgens en zet ze dan op azijn. Laat dit goedje een week of drie staan voor gebruik.

Vlierbes (Sambucus nigra)

Kenmerken

–         Adoxaceae (Muskuskruidfamilie)

–         Bladverliezende stuik/boom

–         De stam is sterk gegroefd

–         Het hout van de boom is zacht

–         De takken zijn broos en hol met een witte vulling

–         Bladeren zijn langwerpig eirond en gezaagd en geveerd

–         De bloemen groeien in tot wel 30 cm grote schermen

–         De bloemen zijn klein en wit, sterk geurend.

–         De bessen zijn als ze rijp zijn roodzwart en hangen aan de schermen

–         De bessen zijn klein en rond

–         De struik wordt tot 11 meter hoog

Waar te vinden

Stadsparken, tuinen, bossen, langs weilanden, duinen. Overal in Nederland veel voorkomend.

Seizoen

De bloemen in mei tot in september ( tweede bloei ) De bessen zijn in juli tot in de late herfst te oogsten.

Gebruik

Van de bloemen kan je siroop, ijs, pannenkoeken, inleggen in honing, vlierbloesem bubbelwijn of olie ( vlierbloesemolie). De bessen kun je verwerken tot sappen, ijs, jam, wijnen en andere alcoholische dranken. Onrijpe bessen kun je pekelen en op appelazijn zetten. In Scandinavië zie je de groene gepekelde bessen vaak op gerechten.

Medicinale werking

De volgende medicinale werking wordt aan de vlier toegeschreven:

Bloesem en bessen:

–         hoest

–         verkoudheid

–         griep

–         transpiratie bevorderend

–         vochtafdrijvend

–         kneuzingen

–         verstuikingen

–         wonden

Bijzonderheden

De vlier is giftig als hij niet gekookt word. Let daarom op de volgende regels m.b.t. gebruik van de vlier: verwijder de steeltjes als je de bloesem voor pannenkoeken gebruikt. Kook altijd de bloesem en de bessen. Gebruik alleen de zwarte rijpe bessen voor het maken van jam etc.. Haal de bessen altijd door een zeef voordat je ze gaat gebruiken. De pitten bevatten ook gifstoffen.  Door te pekelen worden te meeste giftige stoffen ontrokken aan de onrijpe vlierbessen.

Veel dieren krijgen diarree na het eten van vlier. Sommige vogels gaan zelfs dood als ze teveel onrijpe bessen hebben gegeten. Maar de vlier staat bekend om zijn helende werking en werd  in vroegere tijden ook veel aangeplant om boze krachten te weren.

| Geen categorie |

10 Reacties op Groene Vlierbessen

  1. Joost bax:

    Edqin zij na het inmaken van de groene bessen de zaden ook eetbaar ?, of moeten deze alsnog weggehaald worden?

    Groetjes , joost

  2. btje:

    Ik heb bij het pekelen gekookt water over de groene bessen gegooid, want ik denk dat ze anders giftig zijn?
    Hebben groene bessen dezelfde werking als de rijpe zwarte bessen?
    Welke hoeveelheid zou je aanbevelen om per keer te gebruiken, als het proces voltooid is?
    groetjes Barbera

  3. helene Brink:

    Ik heb de ongeriste vlierbessen met de groene en zwarte bessen en de steeltjes er dus nog aan in de sap pan gestopt en sap gemaakt. Daarna heb ik van het sap gelei gemaakt. Kan het kwaad dat ik de groene bessen en de steeltjes erbij heb gehouden?

    • admin:

      Ach Helene, ik kijk amper naar de reacties, dit jaar zal ik dat beter gaan doen. Het eten van de niet groene bessen uit de sappan kan niet veel kwaad denk ik. Ze bezitten nog weinig sap.

  4. maaike van der vet:

    heb je nog meer informatie over het gebruik van de bessen na alle behandelingen? Hoe doen ze dat in Scandinavie? Welke gerechten? Heel leuk dat je dit gedeeld hebt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *