Wildplukken is weten wat je met een plant, paddenstoel of … kunt doen. Hoe verwerk je ze nu? Welke toepassing in de keuken..? Deze week begin ik met het in maken van groene vlierbessen. In Nederland niet erg bekend.

De eerste kleine test met het pekelen van de groene vlierbessen is begonnen. Vanaf volgende week ga ik veel groene bessen oogsten om ze in te maken. Ik ga ze voornamelijk pekelen om ze daarna op appelazijn te zetten.

Het recept is vrij eenvoudig. Maak pekelwater met een oplossing van 25% zout. Zet de geritste groene vlierbessen voor minimaal 4 weken op de pekel. Spoel ze vervolgens en zet ze dan op azijn. Laat dit goedje een week of drie staan voor gebruik.

Vlierbes (Sambucus nigra)

Kenmerken

–         Adoxaceae (Muskuskruidfamilie)

–         Bladverliezende stuik/boom

–         De stam is sterk gegroefd

–         Het hout van de boom is zacht

–         De takken zijn broos en hol met een witte vulling

–         Bladeren zijn langwerpig eirond en gezaagd en geveerd

–         De bloemen groeien in tot wel 30 cm grote schermen

–         De bloemen zijn klein en wit, sterk geurend.

–         De bessen zijn als ze rijp zijn roodzwart en hangen aan de schermen

–         De bessen zijn klein en rond

–         De struik wordt tot 11 meter hoog

Waar te vinden

Stadsparken, tuinen, bossen, langs weilanden, duinen. Overal in Nederland veel voorkomend.

Seizoen

De bloemen in mei tot in september ( tweede bloei ) De bessen zijn in juli tot in de late herfst te oogsten.

Gebruik

Van de bloemen kan je siroop, ijs, pannenkoeken, inleggen in honing, vlierbloesem bubbelwijn of olie ( vlierbloesemolie). De bessen kun je verwerken tot sappen, ijs, jam, wijnen en andere alcoholische dranken. Onrijpe bessen kun je pekelen en op appelazijn zetten. In Scandinavië zie je de groene gepekelde bessen vaak op gerechten.

Medicinale werking

De volgende medicinale werking wordt aan de vlier toegeschreven:

Bloesem en bessen:

–         hoest

–         verkoudheid

–         griep

–         transpiratie bevorderend

–         vochtafdrijvend

–         kneuzingen

–         verstuikingen

–         wonden

Bijzonderheden

De vlier is giftig als hij niet gekookt word. Let daarom op de volgende regels m.b.t. gebruik van de vlier: verwijder de steeltjes als je de bloesem voor pannenkoeken gebruikt. Kook altijd de bloesem en de bessen. Gebruik alleen de zwarte rijpe bessen voor het maken van jam etc.. Haal de bessen altijd door een zeef voordat je ze gaat gebruiken. De pitten bevatten ook gifstoffen.  Door te pekelen worden te meeste giftige stoffen ontrokken aan de onrijpe vlierbessen.

Veel dieren krijgen diarree na het eten van vlier. Sommige vogels gaan zelfs dood als ze teveel onrijpe bessen hebben gegeten. Maar de vlier staat bekend om zijn helende werking en werd  in vroegere tijden ook veel aangeplant om boze krachten te weren.