Maarts Viooltje

 Maarts Viooltje Viola Odorata

Als natuurliefhebber, wildplukker voor restaurants en moestuinder zijn eetbare planten, bloemen en paddenstoelen mijn passie. Ik pluk en scharrel graag mijn maaltijd in park en bos bij elkaar. Dit voorjaar is een bijzonder goed maartviooltjes jaar. Mijn jachtvelden staan er vol mee en de opbrengst is hoog. Ze waren er al heel vroeg, in februari kon ik ze al in grote hoeveelheden plukken.

Het Maarts Viooltje ( Viola Odorata ) is een prachtig klein paars bloempje. Het is de voorloper van de vele gecultiveerde violen. De maand Maart roert vaak zijn staart en er is geen pijl op te trekken of het nu warm of juist koud zal zijn. In dit wisselvalige weer bloeit de viool volop. Alleen de Latijnse naam al verraad hoe lekker hij moet zijn en ruikt.

Ik neem graag mijn dochter mee op sprokkeltochten door de natuur. Een van onze favoriete jachtvelden is het Sonsbeekpark in Arnhem waar ook deze viool veelvuldig te vinden is. Mijn dochter is altijd dol enthousiast als we tussen de buien door een veldje paarse violen vinden. De bloemen steken soms met hun paarse hoedjes boven een kortstondige maarts sneeuwtapijt uit. Prachtig om te zien en heerlijk om zo in het veld van dit bloemetje te smullen.

Waar en wanneer vind je ze?

De viooltjes groeien vaak in de halfschaduw onder grote bomen in zware humusrijke grond. De meeste velden met viooltjes vind ik langs struwelen en bosranden. Het Maarts Viooltje pluk je in het vroege voorjaar tot eind mei, daarna verdwijnt de bloem weer onder de grond. Je kunt de blaadjes van het viooltje het hele jaar door eten maar het plantje is lastiger te vinden zonder de herkenbare paarse bloempjes.

Culinair gezien..? 

Het Maarts Viooltje is een van de mooiste voorjaarsbloeier en zeker een van de meest aromatische. Wat kun je nu allemaal met de paarse bloemen in de keuken doen? In veel boeken staat dat je het Maarts Viooltje vooral moet suikeren om te serveren als decoratie voor cakes, ijs en gebak. Ik heb er zelf wel eens ijs van gemaakt en dat smaakte waanzinnig lekker.

We snoepen de bloempjes vaak uit het vuistje al in het veld. Ze fleuren onze wilde salades op die we tijdens de wandeling erbij plukken. De bloemen kan je ook op olie of azijn zetten voor het aroma.

Weetjes

Het aroma van deze mooie voorjaarsbloeier werd eeuwenlang gebruikt om parfums mee te maken ( nog steeds ). Dit parfum werd vaak gecombineerd met de zoetgeurende iriswortel. Overal in de wereld waar deze plant in de wilde natuur groeit vind je in de literatuur zoetsappige verhalen.

 Hamlet schreef onderstaand gedicht over de Viool.

“A violet in the youth of primy nature,
Forward, not permanent, sweet, not lasting,
The perfume and suppliance of a minute,
No more.”

De herinnering aan dit bloempje is bij mij evenzo, kortstondig doch smakelijk.

Klassieke siroop van maarts viooltje

Ingrediënten:

  • 100 g zoete viooltjes (ongeveer 8 handen vol) ja je moet er wel even voor op de knietjes zitten om zoveel viooltjes te plukken
  • 250 ml kokend water
  • 500 g blanke basterdsuiker

Werkwijze:

  • Gebruik alleen de blauwpaarse bloemen en doe deze in een kom
  • Giet het kokende water over de bloemen
  • Dek af met een theedoek en laat de viooltjes 24 uur trekken
  • Zet de viooltjes de volgende dag met de pot in een pan met water; au-bain marie
  • Voeg de suiker toe en roer goed
  • Breng aan de kook
  • Blijf in de kom roeren totdat de suiker is opgelost
  • Zeef het mengsel door een fijne zeef en doe de siroop in een klein flesje

Je kunt de siroop gebruiken voor ijsjes, koekjes, dranken, pudding, cakes et cetera.

Gesuikerde maartse viooltjes

Ingrediënten:

  • 1 handvol verse maartse viooltjes
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel rozenwater
  • witte basterdsuiker om in te wentelen

Werkwijze:

  • Klop het eiwit en rozenwater tot het grondig gemengd is
  • Pak een voor een de viooltjes en bestrijk deze met een penseel met het eimengsel
  • Dip in de witte basterdsuiker; de hele bloem moet bedekt zijn met suiker
  • Leg de bloem op vetvrij papier en laat ze uitdrogen
  • Meestal duurt dit een dag, of maximaal 2 dagen
  • Doe de bloemen in een goed afsluitbare bak

De gesuikerde bloemen zijn een week of twee houdbaar.  Lekker als garnering op cakes, koekjes of taarten.

 

 

 

 

 

| Geen categorie |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *