Mahoniebessen

Mahoniebes Mahonia aquifolium

Het is een van mijn favoriete wilde bessen. De mahoniebes uit de plaatselijke plantsoenen zijn heel goed te verwerken tot heerlijk jams of sorbets. Ik denk dat iedereen ze wel kent als je ze eenmaal hebt gezien. Maar weinigen weten dat je ze ook daadwerkelijk kunt opeten. Daarnaast wordt er van alles geroepen over dat de bes giftig is. Ik eet ze al jaren en ik leef nog steeds. In Amerika worden ze al duizenden jaren gegeten en ook daar gaan ze er niet dood aan.

(2013) Een paar weken geleden ben ik met mijn gezin naar Disney World geweest. Met veel plezier stapte ik rond door de menigte want Disney bleek een waar Mahoniebes reservaat te zijn. Een paar weg gegooide popcorn en snoep emmertjes zorgden voor de nodige transport. Uiteindelijk heb ik een kilo bessen weten te scoren.

God wat is Frankrijk een heerlijk land voor de inmaak-fanaat. In alle supermarkten koop je voor een appel en een ei je eigen jam verwerkingsspullen. Terug in het hotel ( met klein keukentje ) heb ik ze direct verwerkt tot een paar heerlijke potten jam. In Nederland zijn de bessen nu rijp dus sla je slag in het plaatselijke plantsoen.

 

 

 

 

Kenmerken

–          Berberidaceae (Berberisfamilie)

–          Mahonie houdt grotendeels blad in de winter

–          Bladeren zijn geveerd met een stekelige rand.

–          Mahoniebes is een van de weinige winterbloeiers

–          De bloemen ruiken heel indringend muskusachtig zoet

–          De bessen zijn vanaf juni rijp

–          De bessen zijn paars tot donkerpaars en hangen in trossen aan de takken

–          De struik wordt tot 2 meter hoog

Waar te vinden

De mahoniebes is een exoot uit de VS, die vooral in plantsoenen is aangeplant. Is overal in Nederland als haagplant en plantsoenplant te vinden.

Seizoen

De bessen rijpen vanaf juni.

Gebruik

De bessen worden vooral gebruikt voor het maken van sauzen, sap en alcoholische drank. De bes is vrij zuur en is goed te combineren met citrusvruchten. Ook de bloemen kan je eten, ik gebruik ze voor het maken van azijn en olie.

Heilzame werking

De volgende heilzame werkingen worden aan de mahoniebes toegeschreven:

–          Goed tegen roos

–          Ontstekingsremmend

Bijzonderheden

Deze van herkomst Noord-Amerikaan is overal in Nederland ingeburgerd. Veel mensen kennen de bes wel uit hun jeugd. Het sap werd als kind tussen de vingers gekneusd en op de huid gesmeerd; in mijn jeugd deden kinderen dit om elkaar te pesten.

Jam van Mahoniebessen

Ingrediënten:

3 pond mahoniebessen

  • Ongeveer 1 liter water
  • 5-6 kopjes suiker
  • 2 eetlepels cognac of sinaasappellikeur

Werkwijze:

Doe behalve de likeur alle andere ingredienten in een pan

  • Breng zachtjes aan de kook
  • Kook iets in en voeg dan de likeur toe
  • Haal de jam door een zeef
  • Kook nog eens zachtjes
  • Verdeel over potjes

Karnemelk scones met mahoniebessen jam

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel suiker
  • 60 gram boter
  • 2 deciliter karnemelk
  • Mahoniebessenjam
  • Stijfgeklopte slagroom ongezoet

Werkwijze:

  • Verwarm in de oven voor op 180 graden
  • Bestuif een bakplaat met bloem
  • Zeef het bakmeel en de suiker en voeg de boter toe
  • Kneed de boter  door het meel tot het mengsel fijn en kruimelig is
  • Voeg de karnemelk toe en roer tot een zacht deeg ontstaat
  • Kneed het deeg zachtjes op een met bloem bestoven werkbank
  • Maak er een 1 cm dikke plak van
  • Pak een kopje en druk rondjes uit het deeg diameter van 5 cm
  • Leg de rondjes iets uit elkaar op de bakplaat
  • Bak ze in 10-12 minuten goudbruin
  • Warm serveren met mahoniejam en stijfgeklopte slagroom.

 

| Geen categorie |

7 Reacties op Mahoniebessen

  1. marly bonten:

    Bedankt voor de tip. In Barendrecht staan de plantsoenen er vol mee. Mijn moeder zei vroeger altijd dat we niet aan de bessen mochten komen omdat ze giftig waren. Zijn ze alleen gekookt te eten ?

  2. Monique Gregory:

    Hallo Edwin
    wat staat er op de 4e foto? ik kan het niet thuis brengen
    Groeten Monique

  3. Mm:

    Hallo, ik las elders dat de pitten id bessen giftig zijn. Klopt dat, zeef je pitten uit de jam? Of wordt door het koken het zuur veranderd oid? Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *