Mierikswortel

Mierikswortel  graven

 

Mierikswortel

Armoracia rusticana

 

In grote groepen staan ze langs snelwegen in de bermen .Of langs dijken en sloten. De meeste herkennen de mierikswortel niet maar ze komen in grote getallen voor in de Nederland. Het blad lijkt veel op ridderzuring en ik denk dat daarom de meeste mensen geen idee hebben dat we zoveel wilde mierikswortel in ons kleine landje hebben. Het is heel simpel om de mierikswortel test te doen. Kneus een bladstengel en ruik eraan. Ruikt het scherp en fris naar pittige radijs dan heb je de mierikswortelplant te pakken. Maar dan ben je er nog niet. Het lekkerste gedeelte van de plant zit namelijk onder de grond, het gaat namelijk om de wortel. En dat kan nogal eens lastig worden. Het ligt aan de grondsoort of je de wortel een beetje goed kunt uitgraven. Op klei groeit de wortel namelijk niet in een mooie dikke pen maar splitst de wortel zich al vrij snel en allerlei kleine wortelpennen.  En als het droog weer is dan moet je behoorlijk door de dikke droge klei om de wortels te bemachtigen. Maar dat is juist de uitdaging van het wildplukken. Je krijgt niets voor niets!

Maar waar komt die naam nou vandaan? Het woord mierik is volgens sommige geschriften afgeleid van Miere wat moeras betekend. In het Duits heet de plant Meerrettich wat vrij vertaald zeeradijs betekend.  Maar als je naar de Latijnse naam kijkt dan zie je in Armoracia twee Keltische worden staan.  Ar wat nabij betekend en Mor wat zee betekend. De plant groeit dan ook volop langs de Nederlandse rivieren. Overal in Nederland op rijke gronden. Vooral verwilderd vanuit heemtuinen en moestuinen. Veel aanwezig in het rivierengebied en duinstreek.

Mierikswortel laat zich heel goed kweken en het is tevens een prachtige bloeiende plant met mooie witte kruisbloemen.

Hoe herken je mierikswortel?

  • Brassicaceae ( Kruisbloemenefamilie)
  • Overblijvend kruid
  • Dikke witte penwortel
  • De bladeren vormen een rozet met grote puntige getande bladeren
  • De bladeren hebben een dikke middenrif
  • De bladeren ruiken naar mierikswortel als je ze kneust
  • De bloemen zijn wit, in pluimen en vormen kleine kruisjes
  • Bloeitijd mei tot juli
  • De plant wordt tot 1,2 meter groot
  • Als je het blad kneust dan ruikt het sterk naar radijs

Wanneer pluk of graf je de wortel uit?

Hele jaar door. In de winter zet ik vaak een stokje bij het bladrozet om precies te weten waar ik de wortel moet opgraven.

 Waar is het goed voor?

De volgende medicinale werking wordt aan mierikswortel toegeschreven:

  • Antibacterieel
  • Spijslust bevorderd
  • Antisceptisch
  • Slijmoplossend
  • Verlicht bij hooikoorts

 Weetjes

  • Vaak worden mierikswortel een wasabi door elkaar gehaald. Wasabi is echter een echte waterminnende soort en komt uit Azië en wordt in vulkanische beken gekweekt.
  • Eet niet te veel mierikswortel achter elkaar, het kan leiden tot diarree met bloed.
  • Bewaar verse mierikswortel in een natte doek want hij droogt snel uit.
  • Wil je het in je moestuin hebben ( een must ) zaai het dan gewoon in regels, het vermeerderd vanzelf

Gebruik

De jonge bladeren gaan heel goed in salades. De bloemen kunnen ook voor diverse doeleinden gebruikt worden zoals in mayonaisse. De mierikswortel kent vele toepassingen. Het zaad kan gedroogd en vermalen worden, ook zijn de kiemen erg lekker. Maar het gaat vooral om de wortel.

Mierikswortel saus 

Ingrediënten:

  • 1 kopje zure room
  • ¼ kop geraspte verse mierikswortel
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper

Werkwijze:

  • Meng alle ingrediënten met een garde of in een keukenmachine
  • Laat minimaal 4 uur trekken of zet het in de koelkast voor de nacht

Lamsschenkels met mieriksworteljus

Ingrediënten:

  • ¼ kopje extra vergine olijfolie
  • 4 lamschenkels (ongeveer 2 kilo in totaal)
  • 1 kopje bloem
  • 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 2 stelen bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 2 wortelen, in blokjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en plat geslagen
  • 1 ½ liter runderbouillon
  • ½ liter donker bier
  • ¼ kop geraspte verse mierikswortel

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een grote Dutch Oven of een gietijzeren braadpan op het fornuis en doe hierin de olijfolie
  • Haal de schenkels door de bloem en braad ze aan in de olijfolie
  • Hal de schenkels uit de pan en voeg ui, knoflook, wortelen en selderij toe
  • Bak de groenten 6-8 minuten tot ze  gekarameliseerd zijn.
  • Voeg tijm, laurier en breng op smaak met zout en peper
  • Blus af met bier en voeg de bouillon toe
  • Doe de schenkels terug in de pan en bedek met een deksel en plaats in de oven
  • Kook voor 2 uur tot het vlees van het been begint te vallen
  • Haal de schenkels uit de pan en bedek ze me folie
  • Haal ook de tijm en laurierblad uit de saus
  • Reduceer de saus flink tot een mooie dikte
  • Voeg geraspte verse mierikswortel toe en dik in
  • Verwijder te veel drijvend vet
  • Serveer de schenkels en giet er dan de jus met mierikswortel over

 

| Geen categorie |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *