Speenkruid

Het is nu het seizoen om flink speenkruid te plukken. Speenkruid ( Ranunculus ficaria ) komt uit de ranonkel familie en de bladeren bezitten veel vitamine C. Het plantje is een heerlijke aanvulling in je voorjaarssalade. Maar ook de bloemknoppen zijn smakelijk als je ze net als kappertjes op pekel zet.

Kenmerken
 • Ranonkelfamilie (Ranunculaceae )
 • Overblijvende kruidachtige plant sterft in de zomer bovengronds af
 • Bladeren zijn vrij klein en niervormig of hartvormig, bladrand is gekarteld
 • Bloemen zijn geel met acht tot twaalf kroonbladeren met groene kelkbladeren
 • De wortels vormen kleine knollen die op speentjes lijken
 • Bloeit van maart tot mei
 • De plant wordt tot 20 centimeter hoog

Waar te vinden

Overal in Nederland in vooral vochtige gebieden, bossen, plantsoenen

Seizoen

De bladeren zijn in het vroege voorjaar al te plukken, ook tijdens de bloei ( wat door vele boeken wordt afgeraden wegens de toename aan giftstoffen, ik heb hier nooit last van ondervonden ). De knollen kunnen vanaf de zomer tot in het voorjaar worden opgegraven.

Gebruik

De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus. De knolletjes kunnen rauw of geblancheerd worden. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd.

Medicinale werking

De volgende heilzame werking wordt aan speenkruid toegeschreven:

 • Tegen aambeien ( mocht je er last van hebben, de knollen kneuzen en op je … smeren )
 • Helpt bij zweren ( papje van bladeren )

Bijzonderheden

Er wordt veel gewaarschuwd voor de gifstoffen die tijdens de bloei in de bladeren wordt opgeslagen.Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren namelijk protoanemonine en saponine, giftige stoffen. Maar dit gif wordt niet in je lichaam opgeslagen. Wanneer je mond begint te branden dan weet je dat een pond net iets te veel is om in een keer te consumeren. Je moet vanaf de bloei dan ook geen grote hoeveelheden consumeren.

| Geen categorie |

9 Reacties op Speenkruid

 1. Maar wel wat knolletjes laten liggen nadat ze uitgebloeid zijn anders heb je het jaar erop geen speenkruid meer is mijn ervaring.

 2. Gert van Es:

  Nou dan heb ik pech. Mijn vader die niet meer leeft gebruikte de knolletje ook vroeger,
  alleen ik kon niet meer op de naam komen, tot dat ik op internet ging zoeken en daar de naam speenkruid tegen kwam en gelijk wist dat dat mijn vader bedoelde.
  alleen ben ik vandaag 20 augustus de natuur ingetrokken maar ik kan ze nergens vinden.
  is het zo dat de bladeren van speenkruid nu ook niet meer te vinden zijn?
  graag zou ik ook wat van die knolletjes willen hebben ik kan ze verder nergen op internet vinden. Heb jij een tip Marijke?

  Groetjes Gert

 3. Monique Gregory:

  Hallo Edwin
  Ja! Geweldig, dit is nou eens echt nuttige info!! Dank je wel!!!
  Ik hou mij zelf er altijd aan: iets niet te eten tot dat ik zeker weet (meerdere bronnen) dat dit kan – en ik de juiste plant voor mij heb – In 1986 las ik voor het eerst over speenkruid en dacht ……….. Tja hoe weet je nu dat ze al gebloeid heeft? Inmiddels ben ik dat aan de weet gekomen maar………….Ik neem het nog altijd: “klakkeloos” aan dat de bloei waarschuwing het einde van het plukseizoen inluid, tot dat ik “beter leer weten” en inzicht verwerven kan.
  thanks again Monique

 4. Monique Gregory:

  En ………… Gert van Es. het eerste speen kruid staat inmiddels boven de grond – en die heeft nu zeker nog niet gebloeid – 😉
  groet Monique

 5. Pingback: Venkelsalade met speenkruid | (On)eetbare wilde tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *