Veldkers

Het is alweer eind februari. De zon neemt in sterkte toe, de dagen lengen. De mezen zijn druk in de kasten. Het zal niet lang meer duren of ze gaan eieren leggen. Voorjaar hangt in de lucht maar het blijft koud buiten.

We zijn nu druk in de moestuin. Alles moet zaaiklaar gemaakt worden.  Het meeste onkruid dat we wieden is Veldkers. Het groeit in zulke aantallen dat we het zelfs oogsten voor op de boterham. Want veldkers is een aardige traktatie in de “hunger gap” van de winter. Er is veel te sprokkelen als je weet waar je moet plukken maar toch blijft het schrapen in de tijd van het jaar. Over enkele weken zal alles anders zijn. Maar nu moeten we het doen met Veldkers. Onderaan dit bericht twee simpele recepten.

Meer recepten over wilde planten zijn te vinden in mijn wildplukboek http://www.casaforesta.nl/producten/boek/casa-foresta-wildplukkookboek

Kenmerken

–          Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae )

–          Eenjarig kruid

–          Overwintert met wortels die uitlopers krijgen

–          Bladeren vormen een rozet en zijn zijn geveerd

–          De bloemen zijn klein en wit en hebben vier kroonblaadjes

–          Bij proeven smaakt het naar tuinkers

–          De plant wordt niet veel groter dan 25 centimeter

 Waar te vinden

Overal in Nederland

 Seizoen

Vooral in de wintermaanden tot juni

 Gebruik

De bloemen in de boter, de blaadjes in de sla of volg onderstaande recepten

Bijzonderheden

Veldkers, een wel heel smakelijk kruidjes. Tijdens de winterse wildpluk is dit een van de planten waar ik standaard van snack. Hij is pittig en heerlijk om zo uit het veld op te eten. Maar… de veldkers is een supersmaakmaker op brood, in salades, soepen en sauzen.

Hou het simpel wat betreft de veldkers en integreer deze lekkere snack op boterhammen of in de salades die je normaal van gewone winkelsla maakt.

 Boterham Oudekaas, appelstroop en Veldkers

 Ingrediënten:

  • Koop een mooi zuurdesembrood met een harde korst bij een goeie bakker
  • Oude kaas
  • Appelstroop
  • Handvol veldkers
  • Peper en olijfolie

Werkwijze:

  • Snijd dikke plakken van het brood
  • Smeer op een kant lekkere boerenboter
  • Smeer op de andere zijde appelstroop
  • Beleg met de oude kaas
  • Peper uit de molen erover en een flinke scheut olijfolie

 Huis, tuin en keuken sla met Veldkers

 Ingrediënten:

  • 1 hand gewassen veldkers ontdaan van worteltje en zand
  • Elk willekeurige krop sla van ijsberg tot een botersla kropje
  • Vinaigrette naar keuze  of enkel citroensap met olijfolie en peper

Werkwijze:

  • Meng de verschillende slasoorten samen met de veldkers
  • Voeg de vinaigrette toe of besprenkel met citroensap, peper en olijfolie
  • Meng en serveer direct  
| Geen categorie, Homepage |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *