Een jaar lang elke week gestimuleerd worden om de natuur in te trekken. De week beginnen met prikkels om je zintuigen te gebruiken in de natuurlijke supermarkt die overal om ons heen aanwezig is. Bij elke wandeling stilstaan en kijken naar het groen om je heen. Je bewust worden van kleuren en geuren.
Gericht op zoek gaan naar specifieke landschappen en terreinen. Van de zilte zee tot de donkere bossen van de Veluwe, van het heuvellandschap in het Oosten van het land tot het plantsoen om de hoek. Deze jaaropleiding trekt je de eetbare natuur in en maakt je tot de mens die je van nature bent: De groene jager en verzamelaar.
Wildplukken zit in ons DNA maar we hebben onze natuur verruild voor het gemak van eten zoeken in supermarkten. Als jagers en verzamelaars zit het nog steeds in ons bloed
verankerd om te graaien, te plukken, te proeven en te hamsteren. Maar in plaats van dat te doen in de stadse supermarkt leren wij je hoe je de eetbare natuur tot jouw supermarkt maakt.
Wat krijg je per les
- Elke week een nieuwe les!
- We stellen elke week een plant, noot, bes, vrucht, paddenstoel of zeewier centraal
- Determinatie kenmerken
- Minimaal 2 heerlijke recepten
- Hoe verwerk je het beste de wildpluk, wat kun je ermee?
- Medicinale toepassingen in de natuurgeneeskunde
- Bijzondere leuke weetjes over de specifieke wekelijkse wildpluk
- Elke maand een update wat er precies in het seizoen te plukken is en wat ook echt lekker is om te plukken
Per seizoen leer je
Voorjaar
- Voorjaarsgroenten
- Voorjaarssalades
- Bloemen
Zomer
- Vruchten
- Bloemen
- Zaden
Herfst
- Paddenstoelen
- Noten
- Bessen
Winter
- Winterpaddenstoelen
- Wildplukken in de sneeuw
- Zeewieren
Op pad met mr.Wildpluk Edwin Flores is als een ontdekkingsreis in een gebied dat je dacht te kennen, maar dat veel meer verborgen schatten bevat dan je had vermoed. Achter elke grasspriet loert een duizendblad (‘even frituren voor op een visje’), of een geneeskrachtig kruid dat goed is tegen ontstekingen, kaalheid of hoofdpijn. En dat ene woekerende onkruid blijkt heerlijk in een pesto. Eten uit de natuur aan de hand van de tips van Edwin, wat wil je nog meer?
Sinds een aantal maanden volg ik de jaarcursus wildplukken. Ik ben een ‘absolute beginner’ op het gebied van tuinieren laat staan wildplukken. Maar ik was wel nieuwsgierig en gemotiveerd ben dus maar gewoon begonnen.
En het is zo waanzinnig leuk. Iedere week krijg je iets nieuws om te plukken en een recept om iets mee te maken. Ik begon het echt leuk te vinden toen we magnolia azijn konden gaan maken. Zo heerlijk en een ware inspiratie. En het is zo leuk om al mijn vrienden te laten proeven. Maar het smaakt letterlijk naar meer. En daarom ga ik ook de truffels zoeken dag doen.
Wildplukregels
Download het gratis e-boek