Mispels

Mispels

Het is weer tijd om de mispels te plukken. De mispel is zo’n vrucht die een beetje in in de vergetelheid is geraakt. Zonde want hij smaakt enorm lekker. Je kunt de mispel voor bijna alles gebruiken. Denk maar eens aan mispellikeur, mispeltaartje, mispelkroketjes, mispel-appelmoes etc..

 

Hieronder de beschrijving van de vrucht en waar je hem kunt vinden. Tevens heb ik twee mooie recepten toegevoegd. Veel plezier met het plukken en verwerken van de mispel.

Mispel

Mespilus germanica

Kenmerken

–          Rozenfamilie (Rosaceae)

–          Bladverliezende boom, met vaak een kromme stam

–          Bladeren zijn ovaal en langwerpig, met een gladde rand

–          Takken vormen een open, brede kroon

–          Bloeitijd is mei en juni

–          Bloemen zijn wit, met 5 lichtbehaarde kroonbladeren en veel meeldraden

–          De kroonbladeren blijven aan de vruchten zitten

–          De vrucht is niet geheel gesloten als de appel of peer

–          De vruchten zijn over het algemeen 6 cm groot

–          De vruchten blijven heel hard, totdat ze gaan rotten

–          Boom kan tot 5 meter hoog worden

Waar te vinden

Op oude landgoederen, kloostertuinen en rond kastelen. Op het terrein van het Arnhemse openluchtmuseum staat een monumentale struik. Vaak ook als perkstruik aangeplant. Steeds weer meer in opmars.

Seizoen

De vruchten kun je het beste na de eerste nachtvorst plukken, of net daarvoor en ze een paar dagen invriezen.

Gebruik

Mispels zijn het lekkerst als ze net een beetje gaan fermenteren; denk aan de uitdrukking ‘zo rot als een mispel’. Let goed op dat je ze niet te lang laat ‘rotten’! Als ze gaan fermenteren en dus zachter worden, moet je ze binnen drie dagen eten. Je kunt ze verwerken als appels en peren, ze zijn heerlijk om ijs mee te maken.

Bijzonderheden

Linnaeus heeft de mispel zijn Latijnse naam gegeven, maar het oorspronkelijke thuisfront van de boom is de Kaspische zee. De mispel is al wel duizenden jaren in onze contreien ingeburgerd. Vroeger werd hij gewaardeerd om zijn bijzondere smaak en zelfs jonge dames werden in Engeland Mispels genoemd omdat ook zij bijzonder zoet zouden smaken.

Je kunt van de mispel hele mooie gelei en jam maken, toch even iets anders. Maak er eens een taartje van of een kroket.

 Mispel taartje

Ingrediënten:

  •  2 kopjes Mispels pulp ( rotte mispels door een bolzeef gedrukt en daarvan de pulp )
  • 2 kopjes suiker
  • 2 kopjes zelfrijzend bakmeel
  • 2 kopjes gezoete melk
  • 50 gr boter
  • 3 eieren, geklutst
  • 1 tl soda
  • 1 tl vanille
  • piment
  • snufje gemalen kruidnagel

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten en doe dit in een bakvorm (ongeveer 10×12 centimeter).

Bak op 180 graden voor ongeveer 1 uur gaar. Het taartje zal aan de randen van de bakvorm iets krimpen. Snijd er mooie punten van en serveer met een schep dik geslagen room.

Mispelkroketten 
Ingrediënten:

  • 250 gr puree van zachte rijpe mispels ( door een bolzeefje gedrukte mispels )
  • 40 gr speculaaskoekjes verkruimeld
  • 250 gr aardappelpuree
  • 8 blaadjes gelantine
  • amandelpoeder of paneermeel
  • 1 eigeel
  • bloem

Werkwijze:

  • Haal de mispels door een bolzeef, zodat je de zaden en huid scheidt van het vruchtvlees
  • Meng de mispelpuree, de speculaaskoekjes ( kruimels )  en de aardappelpuree goed tot een fijne puree.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Warm de helft van de puree op een zacht vuurtje. Vermeng de uitgeknepen gelatine goed met de warme puree. Meng vervolgens de warme met de koude puree.
  • Spreid de puree uit in een schaal, tot een dikte van 2 cm. Laat dit opstijven in de koelkast.
  • Snij mooie vierkantjes uit de opgesteven puree, of de vorm die je wilt.
  • Paneer in een beetje bloem, dan eigeel met een drupje water en haal ze dan als laatste door de amandelmeel (niet gesuikerd!) of paneermeel. Frituur voor 4-5 minuten.

 

 

 

 

 

| Geen categorie |

2 Reacties op Mispels

  1. Belinda:

    Ik hoop dat je met ‘soda’ in het recept bedoelt ‘baking soda’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *