Als een homp vlees steekt deze paddenstoel uit een oude eik. Too good to waste en hij verdwijnt dan ook linea recta in mijn paddenstoelenmand. Deze knaap is goed voor twee kilo sappige zwam die een gelijkenis heeft met een biefstuk. Snijd je hem open dan bloed hij als een rund en daarnaast heeft hij ook nog eens een vlezige structuur.
In Engeland heet deze paddenstoel “A poor mans Beefsteak”. Vlees was vroeger schaars voor de arme lui en iets wat er op leek was welkom.
Zoek deze paddenstoel vooral bij oude eikenbomen en kijk laag aan de grond en hoog in de boom. Hij kan namelijk overal te voorschijn komen. Zit er een pond of twee aan kijk dan of je er een lob van af kan snijden. Je kunt deze paddenstoel niet verwarren met een andere paddenstoel. Snijd hem open en je weet direct waaraan hij zijn naam dankt.
Ik haal stevige biefstukzwammen over een mandoline en snijd er dan flinterdunne plakjes van. Deze droog in de oven en zo krijg je een soort paddenstoelenchips.