Nu is het moment om groene walnoten te plukken. Maar wat is het NU moment precies? Het kan tussen de tweede week van juni tot de eerste of tweede week van juli. Dat ligt aan het weer. Hoe koud of warm de lente en zomer zijn. Is het heel koud dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met mazzel nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn, kan ik ze nog groen gebruiken. Je kunt dit raadsel maar op 1 manier oplossen. Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.
Wat is nou die nootvorming? De nootvorming is de vorming van de harde schil rondom de walnoot die we gedroogd in de bast kopen. Deze kunnen later in het jaar geraapt worden wanneer de noten van de bomen vallen. Vaak zit de groene bast er dan nog half omheen. Die groene bast wordt snel bruinzwart. Raap daarom je droge noten tijdens droog weer.
Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. Je kunt met de groene walnoot verschrikkelijk veel lekkere recepten maken. Zie hiervoor onderstaande recepten.
Walnoot
Juglans regia
Kenmerken
– Bladverliezende boom
– Handvormige bladeren, met 7 tot 9 ovale deelbladeren
– Bladeren ruiken aromatisch en worden tot 40 centimeter lang
– Ruwe stam met groeven; jonge bomen zijn glad
– Brede luchtige kroon
– Jonge noten zitten in een groen, vleesachtige bolster
– Boom kan tot 35 meter hoog worden
Waar te vinden
Overal te vinden, in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen etc.
Seizoen
Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard. Rijpe noten vallen in oktober van de bomen. Gezien de koude voorjaren van 2013/2015 zijn de groene noten nu tot in juli te plukken.
Gebruik
De groene noten worden verzameld voor het maken van walnotenlikeur, wijn en walnoten op zuur en zelfs gesuikerde walnoten. De groene noten gaan vaak eerst een maand of twee op pekel. Prik hiervoor de noten in met een vork voordat je ze in de pekel stopt. De rijpe noten worden veelal gedroogd, verwerkt in diverse gerechten of op honing gezet. Ook kun je heerlijke walnotenolie uit de geraapte noten persen. Mocht je veel noten hebben, dan kun je te rade gaan bij de website www.mobipers.nl voor de olie, of om je noten te laten persen. Voor de groene noten zie recepten hieronder.
Heilzame werking
Walnoten helpen bij:
– Bij griep en verkoudheid
– Ontsmetten van wonden
– Eczeem
– Overmatige transpiratie
– Wormafdrijvend
Bijzonderheden
Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.
Recepten
Walnotenwijn
- 10 groene walnoten
- 1 liter rode wijn
- 1 glas vodka of brandewijn
- 250 g suiker
- rasp van 1 grapefruit
- kaneelstokje
- 2 kruidnagelsSnijd de walnoten in vieren, stop alles in een grote weckpot of ander glaswerk. Deksel erop en goed schudden. Zet voor minimaal 4 maanden weg en bottel dit geheel op fles. Laat nog eens vier maanden rijpen en je hebt een bijzondere kruidachtige wijn. Lekker voor in de winter bij een kampvuur.Gepekelde walnoten op balsamico azijn Ingrediënten:
– 4 kilo groene walnoten ( je moet er met een breinaald doorheen kunnen prikken )
– Pekelwater verhouding 10 tot 15% zout op een liter
– Balsamico azijn ( voldoende om de noten in te koken )
– Kaneelstokje
– Op 1 liter 2 kruidnagels
– Kruiden naar smaak zoals anijszaad, steranijs, korianderzaad ( elk 1 theelepel bijv. )
Werkwijze:
Prik 6x de walnoten in het rond met een vork
- Leg ze in een plastic emmer en vul deze op met pekelwater
- Zorg dat alle noten onderstaan
- Laat voor 4 dagen in de pekel staan
- Ververs het water met nieuw pekelwater en laat nog eens 6 dagen in de pekel
- Spoel na in totaal 10 dagen de noten
- Droog ze op een rek voor 24 uur
- Kook de balsamico azijn en voeg de kruiden toe
- Verdeel de noten over potjes en giet de hete balsamico op de noten
- Wil je ze langer houdbaar houden, kook dan de noten 3 minuten in de azijn mee
- Schep ze er snel uit en verdeel over de potten’
- Deksel op de pot en op de kop Nocino Walnotenlikeur Ingrediënten:
- 50 groene walnoten ( breinaald test, ze mogen nog geen harde schil hebben )
- 3 liter vodka of elk andere blanke sterke drank van minimaal 39% alcohol percentage
- Ik gebruik, vodka, jenever, brandewijn en soms een beetje gin als topping
- 10 kruidnagels
- Zeste van 2 citroenen
- 1 kilo grove rietsuiker
- 2 kaneelstokjesWerkwijze:
- Snijd de walnoten in partjes
- Stop ze in een grote fles of verdeel ze over 1 literflessen ( snijd de partjes zo klein dat ze door de hals kunnen)
- Verdeel alle kruiden over de flessen of stop ze in de grote fles
- Giet dan de alcohol erop
- Schud de eerste drie weken om de paar dagen zodat het suiker oplost
- Laat minimaal 4 maanden rijpen
- Door een doek zeven en terug in kleinere flessen
Alle bovenstaande verwerkte noten zijn lang houdbaar, ik heb flessen met likeur van wel 10 jaar oud, hoe ouder hoe lekkerder sommige likeur worden. Voor de gepekelde noten geldt dat je ze goed moet koken om ze nog langer houdbaar te maken. Afijn, veel plezier met de verwerking van je oogst en laat me weten wat je van de recepten vind.