Magnolia!

Hieperdepiep: het is voorjaar! Het grote wildplukseizoen is eindelijk begonnen en niets symboliseert de lente zoals de bloei van de vele struiken en bomen dat doet. Neem nou de magnolia. Deze boom is oorspronkelijk niet van hier. Ze komen voor van Amerika tot China en zijn al wel sinds honderden jaren ingeburgerd in Europa. Ze noemen hem ook wel ‘beverboom’, maar waarom? Daar ben ik nog steeds niet achter. Wat ik wel weet is dat je enorm veel mazzel hebt als er zo’n mooie, oude magnoliaboom in je tuin staat. Want man, man, man wat zijn magnoliabloemen toch heerlijk. Ik pluk er manden vol van. Bungelend tussen de takken weet ik niet hoe snel ik het riet moet vullen met deze voorjaarsbloeier.

Mag ik uw magnolia plukken?

Zelf heb ik maar twee mooie magnolia’s. Dus ik ben genoodzaakt om bij bekenden, buren èn onbekenden aan te bellen. Ik leg ze uit dat het blad binnen een week gaat vallen en dat ik graag twee dagen voor de grote val de boel opruim. Het zou toch zonde zijn als al die bloesem de composthoop op gaat of erger nog: de vuilnisbak in? Sommigen krijgen als beloning een klein flesje magnolia-azijn of siroop. Zo kom ik aan de dertig kilo bloesem die ik jaarlijks pluk. Ben je geen grootverbruiker? Dan zijn een paar, let op, een paar blaadjes uit een stadspark zo te plukken. Verniel daarbij niet een hele tak, want dat zou zonde zijn. Of koop je eigen struik, laat hem lekker groeien en geniet elk jaar van de bloemen en probeer onderstaande recepten eens.

Bijzondere smaak

Is de smaak dan echt zo de moeite waard? Ja, magnolia heeft een heel bijzondere smaak. De bladeren smaken rauw licht naar gember met een zoetje en een bittertje. Naast de smaak is de magnolia volgens de Chinese kruidengeneeskunst goed bij een aantal kwalen.  Thee van gedroogde bloemknoppen en bloesem zou verkoudheden verlichten. Thee van de aromatische schors (zowel vers als gedroogd) zou wonderen verrichten bij obstipatie. Afijn, een kwestie van proberen als je het mij vraagt. Giftig is het in ieder geval niet.

Wist je dat?

–          De magnolia in de top drie zit van bomen met de grootste bloemen ( op het noordelijk halfrond )

–          De magnolia al meer dan 100 miljoen jaar op de aarde is en vroeger voer was voor dinosaurussen

–          In de oudheid parfums bestonden die gemaakt werden van magnoliablaadjes

–          De boom vernoemd is naar Pierre Magnol een van de grondleggers van de systematische classificaties van planten

–          Magnolia’s bestoven worden door kevers i.p.v. bijen. In de tijd dat de eerste magnolia verscheen waren er geen bijen maar wel kevers

–          Als je de twijgen kneust dat er dan een heerlijke anijsachtige geur vrijkomt

Magnolia herkennen en plukken

De bloeitijd van de magnolia is in april/juni met een tweede bloei in juli/augustus. Het is een struikachtige boom die tot tien meter groot kan worden en de takken ruiken bij kneuzing naar anijs. De bladeren zijn gaaf, langwerpig en ovaal. De bloemen zijn wit tot roze en hebben zes of meer bloemdekbladeren. Na de bloei vormt de struik kleine peultjes die zwart worden. Er zijn vele hybriden en soorten magnolia. Ik pluk de bloemen van alle soorten voor mijn recepten. Je kunt van de magnolia heel goed siroop of ijs maken, maar ik geef bewust ook twee recepten in het zuur. Dat kun je namelijk heel lang goed houden en met het zoetzuur, een beetje azijn en de rauwe bloemen maak je een waanzinnige salade. Probeer het maar eens!

Rijstpapier met magnoliasorbet en parfait van yuzu

 Ingrediënten magnoliasorbet

 • 400 gram verse      magnoliabloemen
 • 500 ml water
 • 150 gram suiker
 • 400 gram glucosepoeder
 • 10 ml limoensap

Werkwijze

Laat water en suiker samen opkoken. Zet het vuur uit. Doe de magnolia en het glucosepoeder erbij. Laat vier uur trekken, zeef het en doe het limoensap erbij. Doe de vloeistof in de een sorbetmachine ( ijsmachine ) en laat het draaien totdat de massa ijs is. Heb je geen machine? Zet dan de massa in de vriezer en roer elk kwartier met een houten lepel tot het ijs de juiste structuur heeft.

Ingrediënten parfait van yuzu

 • 4 eieren
 • 340 gram suiker
 • 120 ml yuzusap
 • 50 ml sinaasappelsap
 • rasp van 1 limoen en 1 sinaasappel
 • 4 blaadjes gelatine (geweekt)
 • 170 gram boter
 • 180 gram slagroom

Werkwijze

–          Klop de eieren en suiker in een pan zonder vuur, voeg yuzusap en sinaasappelsap toe doe de geraspte schillen van limoen en sinaasappel erbij.

–          Verwarm op een niet te hoog vuur. Blijf roeren tot het mengsel de 80 graden bereikt.

–          Haal van het vuur, voeg de boter toe en de geweekte gelatineblaadjes.

–          Zeef de massa.

–          Laat het mengsel in ijswater afkoelen tot het bijna koud is.

–          Voeg dan lobbig geslagen slagroom toe en stort in een vormpje en vries de massa in.

Frituur rijstpapier (verkrijgbaar bij de toko) kort op 180 graden. Laat het afkoelen.

Leg een stuk rijstpapier op elk bord met daarop een plak parfait en een flinke bol ijs. Versier met eetbare bloemen zoals sleedoornbloemen, seringenbloemen en een blad van een magnoliabloem.

 Magnoliabloemen op zoetzuur

Ingrediënten (goed voor 1 grote pot)

 • 500 gram verse, jonge      magnoliabloemen
 • 1½  kopje rijstazijn
 • 1 kopje suiker
 • 1 theelepel zout

Werkwijze
Was de magnoliabloemen, droog ze met keukenpapier en leg ze in een gesteriliseerde pot, samen met het zout. Meng rijstazijn en suiker in een pan en breng aan de kook. Giet het hete mengsel van azijn en suiker over de magnoliabloemen, laat een beetje afkoelen en schroef dan het deksel op de pot. Eet de ingelegde magnoliabloemen koud als begeleiding bij salades.

Magnolia-azijn

Ingrediënten

 • 3 handen vol magnoliabloemen
 • 1 fles rijstazijn
 • pot waar het in past

Werkwijze

Prop zoveel mogelijk bladeren in een pot. Giet hierover de rijstazijn totdat de bloemen onderstaan. Laat minstens twee weken goed trekken op een donkere plek. Gebruik het voor over salades als dressings.