Kelp-Wakame

Zeewieren Hollandse Sushi?

Daar sta je dan met je emmertje en schepje op het strand. Altijd gezellig en vooral als de zon schijnt en het korte broekenweer is. Helaas is het nu februari en kun je die broek maar beter in de kast laten liggen. Einde winter is wel het seizoen om de mooiste wieren aan de kust te vinden. Zeeland is bij uitstek de Zeewier provincie en de Oosterschelde het Walhalla.

Wat dacht je van de grote groep zeewieren? De normaalste zaak om tijdens een bezoek bij de Japanner om je helemaal vol te stoppen met zeewier. Van de Nori-vellen tot de ziewiersalade. All you can eat! Maar wat zijn nou eigenlijk zeewieren?

Zeewier is een verzamelnaam voor een grote groep algen die in zee leven. Sommige soorten kunnen zelfs goed in brak water leven. We stoppen zeewieren in de groep macroalgen. Hierin kun je weer verschillende groepen plaatsen.

Er zijn drie groepen zeewieren: groenwieren, bruinwieren en roodwieren. Zeewieren komen in allerlei vormen en maten voor. Er zijn kelpsoorten die hele wouden onder de zee maken en je hebt kleine wieren zoals het Iers mos, dat niet groter wordt dan 20 centimeter.

De culinaire ontdekking van wieren neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Ook in de Nederlandse restaurantkeukens wordt steeds vaker geëxperimenteerd met zeewier. Waarom ook niet? We hebben er meer dan genoeg van. Daarnaast eten we meer zeewier dan de meeste mensen denken. Neem bijvoorbeeld de Nori-rollen om de Sushi, of E407, een verdikkingsmiddel dat in veel van ons eten is verwerkt.

De in Nederland voorkomende zeewieren zijn bijna allen te eten. De volgende zeewieren zijn in Nederland te vinden:

Groenwieren:

  • Darmwier, borstelwier, zeesla, borstel, veder en viltwier

Bruinwier:

  • Blaaswier, zee-eik, kelp, Japans bessenwier, korstwier, kwastwier, zeespaghetti, knotswier

Roodwieren:

  • Dulse, rood hoorntjewier, Iers mos, boompjeswier, purperwier

Wil je meer weten over zeewieren, neem dan een kijkje op www.zeewierwijzer.nl . Dit is de meest complete Nederlandse site over zeewieren in het Nederlands. Hier staan goede afbeeldingen van bovenstaande wieren. Het herkennen van de wieren is vrij simpel en onthoudt er zijn in Nederland geen giftige zeewieren bekend.

Maar waar is het goed voor?

De algemene heilzame werkingen van wieren zijn de volgende:

  • Als masker werken ze goed tegen huidaandoeningen
  • Verwijderen darmwormen
  • Ontstekingsremmend
  • Bevorderen een gezonde schildklier
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verminderen cholesterol

Dus vul je emmertje en neem de wieren mee naar huis!

Brood met knotswier

Ingrediënten deeg

  • 25 gram knotswierpoeder
  • 30g verse gist
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 150ml warm water
  • 150ml warme melk
  • 2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie
  • 340g sterke witte broodmeel
  • 110g volkoren broodmeel
  • 1 afgeronde theelepel fijn zeezout
  • Olie en grof zeezout naar glazuur

Werkwijze:

  • Los de gist en honing op in een beetje warm
  • Meng deze met het resterende water , melk en olijfolie
  • Zeef het meel in een kom
  • Voeg geleidelijk de melk en gist mengsel toe
  • Kneed tot een zacht deeg voor minimaal 15 minuten tot het glad en elastisch is
  • Doe het deeg in een licht ingevette grote kom en dek af met huishoudfolie en laat het voor minimaal voor 1 uur totdat het in omvang verdubbeld is
  • Strooi nu geleidelijk het knotswierpoeder over het deeg en kneed al het poeder geleidelijk in het deeg.
  • Kneed net zolang totdat al het zeewier is opgenomen en maak er dan een bal van
  • Plaats het deeg in een broodvorm van minimaal 450 gram of leg het op een leg het deeg op een ingevette bakplaat
  • Snijd drie sneden boven op het deeg
  • Dek af met een theedoek en laat minimaal 15-20 minuten rijzen op een warme plaats tot het deeg kussenachtig en zacht aanvoelt
  • Verwarm de oven tot 220 ° C
  • Strijk het brood met olie en maal een beetje zeezout over de top
  • Bak gedurende 10 minuten zet dan de oven tot 190 ° C en verder bakken nog eens 25 minuten
  • Als je op de bodem van het brood tikt moet het hol klinken en het brood moet er goudbruin uitzien

Sushi van komkommer en Japans bessenwier

Ingrediënten:

  • ½ kop gehakte pastinaak
  • ¼ kop gezouten cashewnoten
  • ½ vel van rauwe nori
  • Halve kop geblancheerde Japans bessenwier
  • 1 komkommer
  • ½ avocado in blokjes
  • Paar druppels Japanse rijstwijnazijn

Werkwijze:

  • Verwijder het vel van de komkommer
  • Snijd met behulp van een dunschiller, snijd je de komkommer in ‘linten’ in de lengte.
  • Besprenkel de linten licht met wat rijstewijnazijn en leg opzij
  • Plaats de pastinaak, cashewnoten en het Japans bessenwier in de foodprocessor
  • Mix tot een massa die lijkt op rijst
  • Kruid met zout en peper
  • Leg op een uitgespreide lint een eetlepel mix en rol op
  • Top met een blokje avocado

Serveer er Japanse soyasaus en wasabi bij