Het is volop voorjaar mensen. Ook al zijn de temperaturen deze week zomers. Knoppen barsten nog steeds met veel geweld open en het jonge groen komt tevoorschijn. Binnen enkele weken bedekt het bladerdak in bossen en parken de paden met een koele schaduw. Dit gebeurt in slechts enkele weken. We zijn er zo snel aan gewend dat we niet beseffen dat de natuur hiervoor een groeispurt moet maken. Mei is de maand van het frisse groen.

Wat weinig mensen weten of zien is dat naaldbomen dezelfde cyclus doorlopen als de loofbomen.  Ook zij hebben dikke knoppen die in mei openbarsten. Wie een beetje verstand van bomen heeft weet dat de lariks een van weinige naald verliezende coniferen is. De rest draagt zijn naalden het jaar rond. Naaldbomen behoren namelijk tot het geslacht coniferen en – jawel – ook tot de naaktzadigen. Een mooie term die wil zeggen dat de ‘naaktzadige’ kegeltjes maakt waarin de zaden naakt liggen. Zonder onderbroek of bh dus. Bloot in de open kegel.

Daarnaast zijn coniferen de leveranciers van het mooie grenenhout waar menigeen een kastje van op zijn slaapkamer heeft staan. Ikea is er groot mee geworden met z’n doe het zelf knutselpakketten voor een prikkie. Naaldhout is het meest gebruikte hout in de wereld. Je kunt geen sauna inlopen of je ruikt grenen of cederhout.

Mei is de maand waarop ik volop jonge dennentoppen pluk voor mijn brouwsels. Dit is de maand waarin ik siropen maak. Ook van dennennaalden. Het is net zo simpel als het maken van een vlierbloesemsiroop en het heeft nagenoeg hetzelfde recept. Maar daar blijft het niet bij. Je kunt namelijk ook nog eens dennennaaldenolie maken en zelfs een hoestdrankje. Bij onze zuiderburen noemen ze dit drankje een ‘voorbehoedsmiddel tegen snotneuzen en hoestbuien’. Het drankje bezit namelijk een hoge dosis vitamine C en behoorlijk wat gezonde slijmoplossende stoffen. We kennen allemaal wel de smaak en geur van zo’n hoestdrankje. Deze geurstoffen worden ook massaal in de shampoo-industrie gebruikt. Niets mannelijker dan je te douchen met naar dennennaalden riekende Badedas. Mits je een man bent natuurlijk.

Naast dat dennennaalden een slijmoplossend vermogen hebben, zitten er ook andere bijzondere helende stoffen in de naalden. Vroeger werd een mengeling van hars en bijenwas met honing gebruikt om wonden te genezen. Menig arts adviseert bij zwerende wonden om te weken in een sopje van Badedas.

Ja, je gaat toch anders tegen zo’n boom aankijken in de wetenschap dat het een geneeskrachtige boom is die ook nog eens werelds grootste houtleverancier is. Daar sta je dan met je mand en schaar de dennentoppen van de takken te knippen.

Probeer dit recept eens:

Benodigdheden:

300 gram frisgroene dennentoppen
1 liter water
Sap van 1 citroen
1 pak geleisuiker

Werkwijze:

–          Kook het water en laat het 5 min afkoelen
–          Doe suiker, sap en dennennaalden in een pan.
–          Giet het warme water erover
–          Laat 24 uur staan
–          Kook het dennennaaldengoedje 10 minuten en zeef dan de naalden eruit
–          Giet de siroop in potjes of flesje

(Koel bewaren)

Wat doe je ermee? Je kunt het als limonade drinken, je kunt het drinken tegen hoesten, je kunt het gebruiken om je vlees mee af te lakken ( insmeren tijdens het braden )