Veldkers
Cardamine hirsuta
Als moestuinder of tuinliefhebber moet je toch wat in de winter. Een beetje tuinkers kweken in de vensterbank of in de keuken. Iedereen heeft het wel eens gedaan. Als kind of als volwassene. Een plukje groen ergens op een schoteltje. Maar sinds ik me verdiept heb in het wildplukken weet ik dat er buiten een evenknie van de slappe kers op het schoteltje groeit. Het floreert in de koude maanden.
Hele plantsoenen die niet meer geschoffeld worden staan in de winter vol met kleine veldkers. Dit smakelijke kleine plantje is het neefje of nichtje van de wilde waterkers en het ook zo smakelijke barbarakruid ( ook te vinden in de winter ).
Ik breng het zelfs naar restaurants in de stad die het plantje verwerken in mooie gerechten. De sierlijke blaadjes zien er niet alleen leuk uit maar smaken lekker pittig.
Soms sta ik gebukt in een plantsoen ( daar vind ik echt de meeste veldkersjes in de winter ) en word ik 1 op de 3 keer aangesproken. Of ik aan het onkruid wiedden ben of bent u iets kwijt meneer? Het leukste gesprek had ik met een oude dame die direct zag dat ik aan het foerageren was. “Kun je dat eten Meneer”? Een heel gesprek over de hongerwinter was het gevolg. Wisten ze toen maar dat je al die wilde planten kon eten dan waren er minder verhongerd. Ik moest haar toch vertellen dat zelfs al wist je dat je veel planten in de winter kunt er niet genoeg in Nederland groeit om de mensen te voeden. Niet als alles bedekt is met een laag sneeuw en ijs. Want als het vriest dan moet ik ook mijn wildpluk activiteiten grotendeels staken.
Ze proefde een beetje van de veldkers en zei “dat zal lekker smaken op een broodje met jonge kaas en appelstroop”!
Maar hoe ziet dit kruidje er dan uit? Kenmerken: |
Veldkers is waarschijnlijk een van de meest makkelijk te herkennen winterkruiden die je kunt plukken. Vooral het bladrozet met de geveerde blaadjes en witte bloemetjes zijn karakteristiek. |
- Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae)
- Eenjarige, kruidachtige plant
- De bladeren vormen een bladrozet
- De bladeren zijn geveerd of dubbel geveerd met een gave rand
- De bloemen zijn wit en heel klein tot 4 mm en kruisbloemig
- Bloeitijd is het hele jaar door mits het niet vriest
- De plant wordt tot 15 centimeter groot
Waar te vinden
Overal in Nederland te vinden
Wist je dat?
Er verschillende soorten veldkersen te vinden zijn in Nederland.
- Bittere veldkers Cardamine amara
- Bosveldkers Cardamine flexuosa
- Springzaadveldkers Cardamine impatiens
Dat de naam cardamine afkomstig is van het Griekse woord voor cardamon een plant uit de gemberfamilie. Dit komt omdat veldkers dezelfde pittige smaak heeft.
Er nu onderzoeken lopen over de medicinale werking van veldkers. Er schijnen bijzondere stoffen in te zitten die helpen tegen ziektes aan het hart.
Wat doe je dan met veldkers?
Je kunt veldkers gebruiken in salades, soepen en sauzen. Ook goed als dressing of bij vettige gerechten. Je kunt veldkers zelfs in wok schotels verwerken maar hoe simpeler het gerecht hoe beter dit kersje tot zijn recht komt.
Boterham Oude kaas, appelstroop en Veldkers
Ingrediënten:
• Koop een mooi zuurdesembrood met een harde korst bij een goeie bakker
• Oude kaas
• Appelstroop
• Handvol veldkers
• Peper en olijfolie
Werkwijze:
• Snijd dikke plakken van het brood
• Smeer op een kant lekkere boerenboter
• Smeer op de andere zijde appelstroop
• Beleg met de oude kaas
• Peper uit de molen erover en een flinke scheut olijfolie
Huis, tuin en keuken sla met Veldkers
Ingrediënten
• 1 hand gewassen veldkers ontdaan van worteltje en zand
• Elk willekeurige krop sla van ijsberg tot een botersla kropje
• Vinaigrette naar keuze of enkel citroensap met olijfolie en peper
Werkwijze:
• Meng de verschillende slasoorten samen met de veldkers
• Voeg de vinaigrette toe of besprenkel met citroensap, peper en olijfolie
• Meng en serveer direct