Look zonder Look

Het vriest buiten nog licht, toch zijn veel planten al bezig om zich helemaal op het voorjaar te storten. Nog maar een maand en dan begint officieel het voorjaar.

We zien dat de dagen langer worden. De zon wordt daardoor ook sterker. Dit mechanisme van dagen die warmer en langer worden zorgen ervoor dat de sapstromen van bomen weer gaan lopen. Van sommige bomen kun je de sapstromen heel goed aftappen. Mijn favoriete bomen zijn linde en berk. Maar ook Acers lenen zich heel goed om sap te tappen, denk maar eens aan de Canadese esdoorns die voor siroop worden afgetapt. Dit proces is heel makkelijk en je vindt meer informatie onder BERK op deze site.

Als je goed oplet zie je de knoppen van bomen iedere week iets dikker worden.Over drie weken zullen de eerste struiken groen worden. Sommige struiken als vlier vormen nu al blaadjes.

Deze week pluk ik voornamelijk veldkers, veldsla, jonge brandnetels, daslook, speenkruid en winter postelein. Maar het is nu ook de tijd om de wortels van riet, bies, kalmoes en lisdodde te oogsten. Lieslaarzen hoef je er niet voor te hebben. De meeste zijn oeverplanten.

Nu let ik ook goed op waar de Japanse duizendknoop heeft huisgehouden. Overal zie je dode plantendelen die verraden wat er in het voorjaar naar bovenkomt. Inventariseer nu dus goed. Het komt je handig van pas als je grote hoeveelheden voor inmaak wilt oogsten.

Februari is de maand om struiken en bomen te inventariseren. Let nu vooral op de gele kornoelje struiken of ga nu opzoek naar bloeiende hazelaars. Je kunt ze juist nu heel goed van andere struiken onderscheiden.

Happy hunting.

Edwin