Weidekringzwam

Het seizoen van de weidekringzwam is al maanden open. Toch zien we deze zwam vooral  bij vochtig weer zoals de meeste paddenstoelen.

Weidekringzwammetjes zijn echt prachtige kleine paddenstoelen. Ze vormen vaak mooie heksenkringen in bermen en plantsoen. Het jaar erop zie je aan de verkleuring van het gras waar ze gestaan hebben. Elk jaar schuift de heksenkring enkele centimeters op in het gras, de kringen worden dus ieder jaar iets groter. Door de stikstofverbindingen die het mycelium maakt ontstaan er vaak kale plekken in gazons en daardoor wordt hij gezien als een schadelijke paddenstoel voor tuinliefhebbers.

Ik vertelde mijn dochter altijd verhalen over welke feeën of heksen er op een bepaald gazon hadden gedanst. Ze gniffelde dan altijd als het een lelijke heks was geweest die juist op het gazon van de buren had staan dansen.

Als je eenmaal weet hoe je deze paddenstoeltjes moet determineren dan zul je eigenlijk nooit meer zonder paddenstoelen zitten. Ze groeien in zulke grote hoeveelheden, dat het echt belachelijk is. Veel paddenstoel-hunters laten deze kleine paddenstoel staan omdat ze “klein” zijn. Ik pluk ze heel graag omdat het juist lekkere kleine paddenstoeltjes zijn. Ze groeien vaak ook zo massaal dat een klein uurtje op je knieën zo een kilo of twee kan opleveren. Genoeg om een flinke voorraad gedroogde paddenstoelen voor de winter aan te leggen.  Ze zijn ook makkelijk in de zon of oven te drogen. Je moet dan wel de steeltjes van de paddenstoelen halen omdat deze taai zijn en taai blijven bij het bereiden. Ik pluk ze het liefst als het net een dag droog is na een natte periode. Ze zijn dan vaak nog lekker knapperig en vol van smaak. Ze hebben een dubbelganger in het gras die giftig is en dat is de weidetrechterzwam. Het is zeer eenvoudig om deze uit elkaar te houden, pluk nooit een weidekringzwam die een trechter heeft.! Dat is mijn vuist regel en ik wijk daar nooit van af. Weidekringzwammen hebben ook en puntje of tepeltje op hun hoed.

Kenmerken

Hoed: De hoed heeft een doorsnede van 1 tot 6 cm. Het hoedje heeft altijd/vaak een puntje in het midden en de hoed is daardoor gewelfd. Je kan het puntje ook wel speen of tepelvormig noemen. De kleur van de hoed is licht geelbruin. De rand van de hoed is gestreept of gegroefd.

De steel is 4 tot 6 cm hoog en 2 tot 3 mm dik. De steel is stevig en geelachtig bruin. De steel is taai en niet echt lekker en die gooi je dus ook gewoon weg. Steel is niet hol.

De lamellen zijn witachtig en lichter dan de hoed, breed en staan ver uit elkaar. De sporen zijn wit. Als je de paddenstoel tegen het licht houd lijkt hij wel een beetje op een wiel.

Extra informatie ( informatie van www.soortenbank.nl )
Beroemd zijn de 100 meter in diameter en 300 jaar oude, als olympische ringen onderling vergroeide “fairy rings” van de Weidekringzwam, die op de heuvels rondom Stonehenge voorkomen. Het uitgroeiende mycelium van de Weidekringzwam produceert blauwzuur, waardoor het gras aan de buitenkant van de groeicirkel geel verkleurt en afsterft, waarna er een kale zone ontstaat. Aan de binnenzijde van de cirkel maakt het mycelium met enzymen voedingsstoffen aan, terwijl in dezelfde zone in het late najaar De vruchtlichamen afsterven en wegrotten. Door lokale bemesting wordt het gras hier vervolgens groener en hoger

Wat kan je met deze paddenstoel allemaal doen? Nou maak maar eens onderstaande risotto. Een van mijn favorieten.

Risotto met Weidekringzwammen

Voorgerecht voor vier personen
Bereidingstijd: half uurtje
Ingrediënten:

 • 1 flinke eekhoorntjesbrood van 10 gram  (Boletus edulis)
 • 300 gram weidekringzwammen 

 • 1 eetlepel (15 g) zacht geworden boter
 • 1 eetlepel goeie olijfolie
 • 1 fijngehakt ui

 • 2 teentjes gesnipperde knoflook
 • 350 g arboriorijst
 • 250 ml droge witte wijn 

 • 1 ¼ liter warme kippenbouillon 

 • Zout naar smaak 

 • snufje vers gemalen  peper 

 • fijn geraspte Parmezaanse kaas om erbij te serveren

Bereiding:

 1. Snijd de paddenstoelen in grove stukken.
 2. Laat de boter met de olie in de koekenpan op een matig vuur smelten.
 3. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze zachtjes totdat deze glazig is. Zet het vuur lager als de ui begint te kleuren. 

 4. Voeg de knoflook en de rijst toe en roer totdat de boter en de olie door de rijst geabsorbeerd zijn. Voeg de helft van de weidekringzwammen en eventuele andere paddenstoelen toe.
 5. Voeg de wijn en 250 ml hete bouillon toe. Plaats de pan terug op het vuur. Blijf regelmatig roeren.
 6. Voeg nogmaals 250 ml hete bouillon toe en wacht totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen. Blijf regelmatig roeren.
 7. Herhaal dit proces 3 keer totdat alle bouillon is opgenomen.
 8. Voeg na de tweede keer de andere helft van de paddenstoelen toe.
 9. Roer vaker als de laatste bouillon is toegevoegd. De structuur moet zeer zacht en romig zijn. De rijstkorrels moeten zacht doch heel zijn.
 10. Grill het eekhoorntjesbrood licht met wat olijfolie
 11. Doe er Parmezaanse naar smaak bij ( flinke lepel )
 12. Dien onmiddellijk op nadat je de risotto met Parmezaanse kaas hebt aangemaakt
 13. Serveer er de gegrilde eekhoorntjesbrood bovenop