Speenkruid

Speenkruid

 Als je goed op de grond kijkt, zie je van alles opkomen. Ook de mooie niervormige blaadjes van speenkruid verschijnen alweer. De dagen lengen en de natuur pikt dit feilloos op. De knoppen aan de bomen worden dikker, de katjes van de hazelaar staan in bloei, de kornoelje pronkt met haar knalgele bloesem. Nog een maand en we zitten volop in de lente.

Maar geniet nu eerst nog even van het speenkruid dat langzaam de grauwe bodem groen zal kleuren.

 Speenkruid

Ranunculus ficaria

Kenmerken

–          Ranonkelfamilie (Ranunculaceae)

–          Overblijvende, kruidachtige plant

–          De plant sterft in de zomer bovengronds af

–          Bladeren zijn vrij klein en niervormig of hartvormig; de bladrand is gekarteld

–          Bloemen zijn geel van kleur, met twaalf kroonbladeren en groene kelkbladeren

–          De wortels vormen kleine knollen, die op speentjes lijken

–          Bloeitijd is van maart tot mei

–          De plant kan tot 30 centimeter hoog worden maar blijft meestal laag aan de grond

 Waar te vinden

Speenkruid groeit overal in Nederland; vooral in vochtige gebieden, in bossen en in plantsoenen.

 Seizoen

De bladeren zijn in het vroege voorjaar al te plukken, ook tijdens de bloei (wat overigens door vele auteurs wordt afgeraden wegens de toename aan giftstoffen, maar ik heb hier nooit last van ondervonden). De knollen kunnen vanaf de zomer tot in het voorjaar worden opgegraven.

 Gebruik

Gebruik de jonge bladeren in soepen, salades of groene saus. De groene knollen kun je rauw eten of blancheren. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd.

Bijzonderheden

De boeken staan er vol van, pas op speenkruid is giftig tijdens en na de bloei. Klopt! Maar wat de boeken er niet bij schrijven is dat je behoorlijk veel en regelmatig speenkruid moet eten. Kleine hoeveelheden na de bloei hebben mij nog geen schade gedaan.

Recepten:  

Lamshartjes met speenkruid uit de oven

 Ingrediënten

  • 400 gram gewassen speenkruidbladeren, grof gehakt
  • 100 gram gewassen speenkruidknolletjes
  • 2 lamshartjes in stukjes van 2 centimeter gesneden
  • 50 gram boter
  • 1 winterwortel in stukjes van 2 centimeter gesneden
  • 1 ui in ringen
  • 150 gram knolselderij in 2 centimeter grote blokjes
  • 1 bosje gehakte tijm of naar smaak
  • ½ liter vleesbouillon
  • Peper en zout uit de molen

Werkwijze:

  • Bak de hartjes bruin in de boter in een gietijzeren braadpan
  • Voeg de wortel en uien toe
  • Blus af met bouillon
  • Voeg alle ingrediënten in de pan inclusief de speenkruidbladeren
  • Zet de oven op 180 graden
  • Zet de pan met deksel in de oven en laat voor 2 uur stoven
  • Check na 1 uur of er nog voldoende vocht in de pan zit

 Kruidige speenkruidbroodstengels 

 Ingrediënten

  • 75g gewassen speenkruid bladeren
  • ½ theelepel komijnzaad
  •  ½ theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 225g bloem
  • 100g boter , in blokjes
  • 1 teentje klein gesneden knoflook
  • ½ theelepel bakpoeder
  •  ½ theelepel kurkuma
  •  ¼ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zeezout

 Werkwijze

  • Stoom het speenkruid en hak het dan fijn
  • Rooster alle zaadjes en de knoflook een paar minuutjes in een anti aanbakpan
  • Vijzel de zaadjes tot een poeder
  • Doe alle ingrediënten behalve het speenkruid in een keukenmachine
  • Meng het tot een deeg en haal het dan uit de keukenmachine
  • Kneed het nog enkele minuten en als het te droog is voeg dan wat water toe
  • Kneed dan het speenkruid erdoor
  • Leg keukenplastic op je werkbank en plaats hier het deeg op
  • Leg een tweede stuk keukenplastic boven op het deeg en laat 15 minuten rusten
  • Rol vervolgens het deeg uit tot een platte flap van 25 bij 25 centimeter
  • Laat het deeg vervolgens een half uur rijzen
  • Zorg dat de oven in de tussentijd op 180 graden staat
  • Haal de bovenste laag plastic van het deel en bestuif de werkbank met wat bloem
  • Keer het deeg om en haal ook de onderste laag plastic van het deeg
  • Snijd 1 centimeter lange repen
  • Leg deze op een ovenblik bekleed met bakpapier
  • Bestrijk met eigeel
  • Bak in 15 centimeter goudbruin
  • Laat ze afkoelen en bewaar de stengels die je niet direct eet in een blik

Deze recepten staan in mijn boek over het koken met Wildpluk. Te bestellen op http://www.casaforesta.nl/producten/boek/casa-foresta-wildplukkookboek