Buiten valt op dit moment een pak sneeuw. Toch is het voorjaar niet meer te stoppen. De knoppen aan de bomen zijn twee keer zo dik als een maand geleden. Het groen ontspruit op de bosbodems. Bosanemonen bloeien op sommige plaatsen al sinds een week. Ook het daslook is al sinds enkele weken te plukken, nu midden februari gaat het heel hard. De bladeren groeien nu wel 1 cm per week.
Daslook is ook voor de liefhebbers. Je gaat er een uur in de wind van meuren. Na het plukken van een mand stinkt mijn bus twee dagen lang naar daslook.
Het seizoen van daslook is niet alleen het voorjaar. Ik pluk 12 maanden per jaar daslook. Of het nu de bollen zijn in de zomer en winter of het jonge blad in februari.
Ik oogst de volgende daslook onderdelen:
- blad van februari tot april
- stengels van maart tot mei
- bloemen van april tot mei
- zaad ( om te laten kiemen )
- bollen van juni tot december
De stengels zijn goed om te wokken, de bloemen in salade, bollen gekonfijt en het blad voor salade en pesto.
Daslook Pesto
het simpelste zijn de bladeren in een salade maar een pesto is niet te versmaden. What to do..? Je kunt alles aanpassen naar je smaak maar dat is mijn recept:
- twee flinke handen vol daslook
- 5 tenen daslookbollen
- 100 gram oude brokkelkaas
- 8 geroosterde walnoten
- zout & gemalen peper naar smaak
- kwart rasp van 1 citroen
- olijfolie naar smaak
Stop alles in de vijzel en na 10 minuten heb je een mooie pesto zalf. Heerlijk op geroosterd zuurdesembrood.
Daslook is bij de wet beschermd. Je mag het eigenlijk niet plukken. Toch zijn er velden waar duizenden planten dicht op elkaar staan. Ik pluk alleen in dit soort velden zonder de hele plant te vernielen ( enkel als ik wat bollen uitgraaf ). Stuit dit tegen je borst dan kun je bij de Intratuin een potje daslook kopen en dit laten verwilderen in je eigen tuin. Dan kun je na vijf jaar plukken wat je wilt :-)