Allium vineale
Kraailook is een zoals zijn naam al zegt een look. Met andere woorden een plant die tot de uien behoort. Hij staat altijd fier tussen het gras en zonder de karakteristieke zaadbollen in de vroege zomer valt hij geheel niet op. Nu in de winter kan je hem goed spotten door zijn donkere kleur ten op zichte van het gras. Maar als je er niet opgewezen wordt loop je er zo aan voorbij.
De winter biedt nog een voordeel, het gras groeit langzamer dan kraailook. Deze plant groeit vaak nog stevig door. Hij steekt nu ook met kop en schouder boven het gras uit en is daarom goed te spotten. Onthoud deze plekjes goed zodat je hem tot in mei kunt plukken. Daarna worden de bermen vaak weer kort geschoren en is hij moeilijk terug te vinden.
Een jeugdrecept is gebakken aardappels met spek en zuur. Je kunt de kraailookbollen heel goed op het zuur zetten. Vroeger deden sommige mensen die ik kende dit in de Achterhoek. De zure bollen gingen toen als laatste door de gebakken aardappels met spek. Ik vond dit altijd erg lekker.
Kenmerken |
– Lookfamilie (Alliaceae)
– Overblijvende, kruidachtige plant
– De plant heeft zilverui-achtige bollen, vaak niet groter dan3 centimeter
– De plant heeft ronde, holle, uiachtige stengels
– De stengels hebben verticale strepen of ribben
– Bij kneuzing ruiken de bladeren kruidig naar ui
– De bloemen vormen kleine paarse trossen
– De bloemen vormen een soort bloeiende bloembol, die snel verandert in mini uitjes
– Bloeitijd is vanaf juni tot september
– De plant wordt tot 80 centimeterhoog
Waar te vinden
Vrij algemeen bermen, weilanden, akkerranden, bosranden te vinden.
Seizoen
Van januari tot september kun je kraailook plukken.
Gebruik
De bollen kunnen in de winter en voorjaar worden opgegraven en als zilveruitjes worden behandeld. Ik eet ze vaak rauw in salades. Het blad is – mits jong – ook te gebruiken als een soort lente-ui.
Heilzame werking
De volgende heilzame werkingen worden aan kraailook toegeschreven:
– Goed voor hart en bloedvaten
– Goed voor de spijsvertering
Kraailookuitjes op zuur
Ingrediënten:
- 250 gram kraailookbollen ontdaan van de eerste rok
- 1 eetlepel dragonblaadjes
- 1 theelepel tijmblaadjes
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- 5 deciliter wit wijnazijn
- 125 gram kristalsuiker
- ½ theelepel mosterdzaad
- 1/3 theelepel gebroken selderij zaden
- ½ theelepel zeezout
Werkwijze:
- Snijd de grotere bollen door midden en zorg dat de eerste harde schil van alle bollen af is
- Doe ze samen met de dragon, tijm en zwarte peperkorrels in steriele potjes ( genoeg voor 6 deciliter )
- Verhit de azijn en los de suiker erin op
- Kook op hoog vuur en voeg dan de zaden toe
- Kook voor 5 minuten en voeg dan de zwarte peperkorrels en zeezout toe
- Kook nog 5 minuten
- Haal van het vuur en zeef de kruiden eruit
- Vul de pot met het azijn mengsel
- Verdeel de hete azijn over de potjes
- Sluit goed af en bewaar op een donkere plaas
- Te gebruiken als zilveruitjes
Gebakken aardappels met spek en zuur
Ingrediënten:
- 500 gram beetgaar gekookte vaste aardappels
- 50 gram vetspek en 100 gram gerookte spek blokjes
- 25 gram boter
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 8 bollen gepelde kraailook ( rauw )
- 3 eetlepels kraailookbollen in het zuur
- Peper en zout uit de molen.
Werkwijze:
- Smelt de vetspek in de pan en bak hierin de gerookte spek krokant
- Haal de spekjes eruit zodra ze krokant zijn
- Bak de aardappels krokant en voeg dan de uien toe
- Bak de uien even mee totdat ze glazig zijn
- Voeg de spekjes toe en vervolgens de zure uitjes
- Maak op smaak met peper en zout
Ja het is enorm vet en dat hoort zo. Vroeger veegden we het rest vet op met witbrood. Als je dit maakt drink er dan een lekker bruin biertje bij.