Kraailook

Ze staan als donkergroene pollen tussen het helder groene gras. Je fiets of loopt er gewoon aan voorbij zonder dat je er erg aan hebt. Maar als je weet wat het is dan stop je graag even. Je plukt een paar sprieten of je graaft net zoals ik een kluit uit. Want het is namelijk een smaakvolle wildpluk dit kraailook. De naam zegt het al, het is een look. Net zoals daslook, knoflook en de huis tuin en keuken ui.

Kraailook pluk ik het liefst in het vroege voorjaar. Ze vallen goed op  en zijn nu nog lekker mals. De plant groeit sneller dan de grassen en valt daarom ook goed op. De bollen en het groen zijn een welkome aanvulling in de voorjaarssalades.

De plant kan tot wel 80 centimeter groot worden maar stel je daar niet al te veel voor. Het zijn vooral de lange dunnen sprieten van het look. Heb je eenmaal een gebied gevonden waar het groeit dan kan je er elk voorjaar terugkomen. De lange sprieten zijn hol en vezelig. Ze lijken op bieslook maar dan net iets donkerder en taaier.

De bloeimaanden zijn juni tot augustus met ronde schermen. Soms worden er bloemen gevormd of broedbolletjes. Dit zijn kleine teentjes kraailook. De teentjes zijn kant en klare plantjes die wanneer ze op de grond vallen direct wortel schieten. De bloemen hebben kleuren die kunnen variëren van roze, paars tot groenachtig wit.

Verwerken:

Maar wat doe je er nu mee? Zoals ik hierboven schreef kan je het in de salade knippen net zoals je bieslook zou gebruiken. Maar je kunt er ook een kruidenboter van maken door zowel de bollen als het groen te gebruiken, samen met andere voorjaarskruiden. Ook kan je deze look in een dressing verwerken door zowel de bol als het groen te pureren met olie en een beetje azijn, peper en zout en klaar is Kees. Of als je heel chique wilt doen heb ik onderstaand recept voor je:

  • 30 gram geroosterde kraailookbollen
  • zest en sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • halve zure appel
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 60 centiliter olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Werkwijze:

  • Verwarm de zest, sap van sinaasappel, appel en suiker
  • Alles de suiker is opgelost mix je alles in een blender tot een dressing
  • Giet over in een fles
  • Minimaal 1 week houdbaar in de koelkast