Daar zit je dan op Bali, het regent vandaag. Dus we gaan niet met het gezin op pad. Morgen maar naar Tenganan Village waar de mensen nog traditioneel leven. Een dag om achter de pc verder schrijven aan mijn nieuwste boek. Het Grote WildplukKookboek met onder andere aandacht voor de lisdodde. Ook hier in Indonesie groeit de lisdodde. Ik kom hem hier dagelijks tegen. De plant groeit volgens mij op alle werelddelen, als inheemse soort of als exoot.
Ze staan de hele zomer met hun sigaren te pronken in het water, iedereen kent en herkent de lisdodde. In de zomer bloeit hij rijkelijk met zijn pluimen vol met stuifmeel. Dit stuifmeel is heel goed te gebruiken om in een pasta te verwerken. Ik zal dan ook een recept vermelden van zowel het stuifmeel als de knollen. De knollen of liever gezegd de dikke uitlopers aan de wortel oogst je het beste in de winter. Ze zitten dan vol zetmeel en wachten op het voorjaar om nieuwe stengels te vormen. In het voorjaar kan je de jonge scheuten eten als asperges en zo ook de lange spriet op de sigaar, je moet deze dan wel oogsten voordat het stuifmeel is gevormd. Ook is de sappige onderkant van de bladeren te eten.
In Rusland werd deze plant veel door de Kozakken gegeten. Ze aten dan voornamelijk de binnenste kern van de afgepelde bladeren. Je kunt het hart van de plant ook op zuur zetten zoals je dat met komkommers of de worteluitlopers zou doen. Of nog lekkerder op kambucha of of.. de mogelijkheden zijn oneindig met deze plant. Maar, ja er is een maar.. de enige echte lekkere onderdelen zijn de knollen en het stuifmeel. De rest is naar mijn gevoel niet te doen.
Stuifmeel? Ja stuifmeel vangen in de zomer. Super handig als je weet hoe je dat moet doen. Nou zo dus! Het stuifmeel vang je op door over de punt van de sigaar een plasticzak te hangen, de stengel te buigen en het stuifmeel uit de lange bloem te kloppen.
Lisdodde knollen op zoetzuur
Ingrediënten
- 20 lisdoddewortelscheuten
- 1 liter witte wijnazijn
- 750 gram kristalsuiker
- een theelepel korianderzaad
- stukje van 3cm geschilde gember
- 1 in ringen gesneden halve rode peper
- Halve gekneusde serehstengel
- Snufje zout en enkele peperkorrels
Werkwijze:
- Was de lisdoddewortelscheuten goed
- Haal de buitenste schil/huid eraf
- Schaaf ze op een mandoline of snijd ze met een mes zo dun je kan
- Maak van de andere ingrediënten een zoetzuur door alles bij elkaar te doen en kort te koken
- De zoetzuur is klaar als de suiker is opgelost
- Doe de lisdodde in een pot en blus af met de half afgekoelde zoetzuur
Je kunt de lisdodde ook inmaken door alle potjes te steriliseren en de zoetzuur er kokend op te doen. Veel plezier met het scoren van de lisdodde!