Afgelopen zaterdag was ik te gast bij Marcel & Mieke Bolten. Een gepensioneerde stel met een prachtig huis in Overasselt. Ze zijn de ouders van een vriend en elk jaar organiseren ze een houthakdag met vrienden.  De nodige houtvoorraad moet weer op peil voor de aankomend winters. Met zijn allen hakken we een kuub of 10 bij elkaar.

Marcel is net als ik een planten-man. Overal rond zijn huis zijn verschillende veldjes aangelegd met diverse inheemse wilde akkerkruiden. Vele van die akkerkruiden zijn onbekenden voor mij omdat ze vaak zeer zeldzaam zijn. Diverse wilde wikkes die nauwelijks nog in Nederland voorkomen, smakelijke plantjes allemaal en daarom luister ik altijd geïnteresseerd naar zijn verhalen. (daarnaast is het een fijne vent met heeeel veeel kennis) Een van de plantjes die ik zaterdag te zien kreeg was Naaldenkervel. Ze hebben prachtige lange zaden die kleine weerhaakjes bezitten. Ik kreeg een volle zak zaad mee voor in mijn eigen tuin.

De volgende dag stonden ze al gezaaid in mijn tunnelkas. Ik kijk uit naar de eerste plantjes die spoedig zullen kiemen.

Bovenstaande is ook een kern van wat wildplukken voor mij betekend. Het is niet alleen het plukken en het nemen uit de natuur. Het is ook het terug planten. Soorten verspreiden door middel van zaden, stekjes of hele planten. Zo ben ik nu hele velden daslook aan het aanplanten in verschillende bosrijke gebieden.

Mijn volgende project zal Naaldenkervel zijn. Hopelijk krijgt deze zeldzame plant een vaste plek in mijn omgeving.!

Kenmerken

15 tot 25 cm grote plant

Eenjarig. Therofyt (geen winterknoppen)
Bloeit van Mei tot juni
Worteldiepte tot 50 cm
De vertakte stengels zijn weinig afstaand behaard. Eerst zijn ze gevuld, maar later worden ze hol
De bladeren zijn meervoudig geveerd met lijnvormige, getande deelblaadjes.
Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen).

De bloemen vormen samen enkelvoudige schermen tegenover de bladeren en hebben elk 1 tot 3 stralen. Zen zijn wit en 3 tot 5 mm groot. De kroonbladen zijn langwerpig. Die van de buitenste bloemen zijn meestal groter. De rechtopstaande stijlen zijn kort. Meestal zijn er geen omwindselbladen en 5 omwindseltjes.

Een splitvrucht. De kort stekelharige, afgeplatte vruchten zijn 2 tot 8 cm lang, geribd en hebben een zeer lange snavel. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Waar te vinden

Zeldzaam in Nederland, vooral in Limburg

Seizoen

Het hele jaar door te vinden maar mag niet in het wild geplukt worden.

Gebruik

De bladeren kunnen mits jong worden gegeten als groente of salade. De zaaddozen en bloemen kunnen ook goed gegeten worden en smaken heel lekker

Bijzonderheden

https://www.vreeken.nl/203400-naaldenkervel gewoon te bestellen bij Vreeken zaden in Dordrecht. Sommige planten pluk je niet in het wild als ze zo zeldzaam zijn. Kweken is een goede optie en strooi dan wat zaad in de berm