Rozenbottels

Vandaag mijn eerste wildpluk wandeling gedaan in 2013. Een nieuw jaar met meer Wildpluk berichten.

Ik kwam een paar struiken wilde rozen tegen en heb direct een pond rozenbottels geplukt. De stappen op de foto’s laten zien hoe simpel en snel je roosvice kunt maken. Het plukken van rozenbottels in januari heeft een paar voordelen. Door de vorst die er waarschijnlijk overheen is geweest zijn de bottels zoeter.  Je drukt daarnaast ook heel simpel de pitten uit de bottel. Zo hoef je minder pitten mee te koken en te zeven.

Ik doe evenveel suiker als vruchtvlees bij elkaar. Wat zeste van een citroen en wat sap. Opkoken voor 10 min en door een zeef halen.

Je kunt van de rozenbottels ook jam maken. Voeg dan geen water toe en roer veel om aanbakken te voorkomen.

Hieronder een recept voor de jam.

  • 1 kg rozenbottels
  • 600 gram geleisuiker
  • Sap van 1 citroen + sap van een sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 geplette kruidnagel

Kook alles op en giet het in steriele potten. Deksel erop en op de kop! Sticker met datum wanneer je het hebt gemaakt en wat er inzit. Ik heb veel potten met geen etiket en dat is soms knap lastig.