Berkensap tappen

Je ziet het zo nu en dan voorbij komen.. Berkensaptappen! Maar wat is dat nu eigenlijk? Waarom zou je het doen? Het is een heel simpel proces. Je zoekt een berk op met een diameter van ongeveer 25 centimeter. Je boort op 1 meter hoogte een gat met een houtboortje 6 en ze stopt er een slang in. Of een speciale boomsaptap, om het even.

Wanneer doe je dit?

Alleen in het voorjaar vanaf begin maart als de temperatuur rond de 8 graden is. Het beste met afnemende maan. Bij volle maan lopen de sapstromen extra hard en kan je de boom te veel schaden. Je stopt met tappen totdat de bladeren aan de boom gaan zitten en het berkensap troebel wordt. Ze zeggen ( verschillende bronnen ) dat het sap nadat het troebel wordt het sap licht giftig is.

Maar wat doe je nu met het sap?

Ik gebruik het sap voornamelijk voor het maken van een paar flesje berkensap wijn en voor het inmaken van groenten of het maken van thee.

Berkensapwijn maken is heel simpel. Er bestaan een aantal standaardrecepten maar experimenteer er maar op los met bijvoorbeeld het gedroogde fruit wat er bij gaat. Of pluk de eerste wilde bloemen zoals klein hoefblad of sleedoornbloemen.

Wat heb je nodig?

  • 10 liter berkensap
  • 2 kg suiker
  • 6 citroenen
  • 12 sinaasappels
  • pond gehakte gedroogd fruit ( rozijnen, krenten, abrikozen maakt niet zoveel uit )
  • vier handen vol sleedoornbloemen
  • eventueel wijngist om  het proces te versnellen

Werkwijze:

  • Kook de suiker op met vier liter berkensap, koel het terug
  • Meng het fruit met de sap en schillen van de citroenen en sinaasappels ( pers ze en snij de schillen in stukken )
  • Voeg alles in een grote emmer en zet het op een warme plek om te fermenteren ( doe er wel een doek over )
  • Voeg eventueel de wijngist toe wanneer de vloeistof is afgekoeld ( it speeds up the process)
  • Laat alles minimaal drie tot vier dagen fermenteren. Er ontstaat nu alcohol in de massa.
  • Filter de massa door een kaasdoek en verdeel het over grote flessen.
  • Zet een waterslot op de flessen.
  • Nadat de gisting voorbij is  ( geen bubbels meer )  kan je de flessen bottelen
  • Een maand of twee later is de wijn drinkbaar

Wil je thee maken? Reduceer de getapte sap tot de helft en voeg dan groene thee toe. Laat dit 10 minuten trekken en je hebt een heerlijke groene thee. Naar believen kan je verschillende kruiden of bloemen toevoegen.

Berkensap is een drager van veel smaken. Je kunt het sap dus goed gebruiken om groente mee in te maken. Ook hier geld weer dat je het sap moet reduceren maar dan ook flink. Reduceer 3 liter tot 3 deciliter en maak van deze concentratie een zoetzuur zoals je die zou maken voor het inmaken van groente.