Pinksterbloem

Het Paarse Plezier

Elk jaar kijk ik ernaar uit: die paarse gloed over de weilanden. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan de pinksterbloem dat ik altijd vrolijk word als ik eraan denk. En ik ben niet de enige. In het door mij geschreven herbarium van het boek PUURST staat ook de liefde van Jonnie Boer voor de pinksterbloem beschreven. Twintig jaar geleden maakte hij al een amuse van geitenkaas, waterkers en pinksterbloemen. Velen verklaarden hem voor gek: ‘Je gaat toch geen geld betalen voor een hapje weidebloemen?’ Toch wel! Want bij de Librije serveren ze het gerechtje tot op de dag van vandaag.

Begin van het hoogseizoen

Het hoogtepunt van de bloei van de pinksterbloem is eind april. Dat moment zie ik als het begin van het hoogseizoen voor de wildplukker. Natuurlijk kun je het hele jaar door verschillende planten, noten en vruchten plukken, maar wanneer de pinksterbloem bloeit,  komt er een weelde aan frisse, mooie smaken beschikbaar. Ik moet dan gewoon even een momentje nemen om zittend in het jonge gras te kijken naar die lila  hoofdjes, buigend in een lentebries. Ondertussen snoepend van al het eetbare groen om me heen. Hier zijn wij als mens voor geboren! Gezond eten direct uit het veld.

Waar komt die naam vandaan?

De Latijnse naam voor pinksterbloem is Cardamine pratensis en met Pinksteren is het bloemetje al lang uitgebloeid. Vanwaar dan toch die naam? In de zeventiende en achttiende eeuw bloeide de plant misschien wel vaak rond Pinksteren. Dat heeft te maken met de langere en koudere winters in die tijd. Maar de bloem kun je ook zien als een voorbode van Pinksteren.

Laarzen aan en een grote mand mee

Je kunt de pinksterbloem het beste vroeg in de ochtend plukken wanneer de nevel nog over de velden dwaalt. Rubberlaarzen aan, een grote mand mee en meer heb je niet nodig. Pluk ze niet voor de vaas, want lang zullen ze niet staan. Gebruik ze in simpele gerechten. Daar komen ze het beste tot hun recht. In dit artikel geef ik je twee recepten. Veel plezier met plukken en eet smakelijk!

 Pinksterbloem

Cardamine pratensis

Kenmerken

          Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae)

          Kruidachtige plant

          Bladeren vormen wortelrozetten

          De bladeren zijn samengesteld, met getande deelblaadjes

          De bloemen staan op lange holle steeltjes

          De bloemen vormen trossen en zijn lila tot witpaars

          De bloem heeft vier kroonbladeren (kruisbloem)

          Bloeitijd is van maart tot einde april; daarna sporadisch tot juni

          De plant wordt tot 30 cm hoog

 Waar te vinden

Overal in Nederland te vinden in vooral vochtige gebieden; in bossen, plantsoenen, weilanden.

 Seizoen

Vanaf april tot begin juni kun je de pinksterbloem oogsten; dan verdwijnen de bloemen en het blad heeft zijn beste tijd gehad.

 Gebruik

De jonge bladeren, bloemknoppen en bloemen kun je allemaal gebruiken. Ze hebben een pittige smaak en gaan goed in boters, salades, soepen, in sauzen en bij vis.

 Pittige groene saus van Pinksterbloemen

 Ingrediënten:

  • 1 bos pinksterbloemen
  • Olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Zeezout

Werkwijze:

  • Doe de pinksterbloemen met stelen en al in de blender
  • Voeg het citroensap, wat olijfolie en een eetlepel zout toe
  • Blender totdat je een mooie lopende groene saus krijgt

De saus is heerlijk op een broodje kaas of bij gebakken kip of vis

Boerenboterham met oude geitenkaas en lila bloemenboter

Ingrediënten:

  • 50 gram geitenboter
  • de bloemen van een grote bos pinksterbloemen
  • peper en zout naar smaak
  • 2 dikke boerenboterhammen
  • 3 plakken oude geitenkaas
  • appelstroop

Werkwijze:

  • Zorg dat de geitenboter op kamertemperatuur is
  • Pluk de bloemen van de stelen en meng deze met de boter
  • Voeg peper en zout toe aan de boter
  • Besmeer een van de twee sneetjes brood met een dun laagjes appelstroop
  • Besmeer de andere rijkelijk met de lila bloemenboter
  • Leg de plakken oude kaas tussen de besmeerde boterhammen