RECEPTEN VOOR WILDPLUKKERS

Na het plukken wil je natuurlijk een heerlijke maaltijd maken. Hier vind je een aantal recepten.

Groene Vlierbessen

, , ,
Wildplukken is weten wat je met een plant, paddenstoel of ... kunt doen. Hoe verwerk je ze nu? Welke toepassing in de keuken..? Deze week begin ik met het in maken van groene vlierbessen. In Nederland niet erg bekend. De eerste kleine…

Groene Walnoten

, ,
Nu is het moment om groene walnoten te plukken. Maar wat is het NU moment precies? Het kan tussen de tweede week van juni tot de eerste of tweede week van juli. Dat ligt aan het weer. Hoe koud of warm de lente en zomer zijn. Is het heel…

Vlier en Acacia

,
Hierbij het recept voor het maken van Vlierbloesem of Acacia Champagne. Ik heb op dit moment 60 liter opstaan. Het mag nu enkele dagen gisten voordat ik het in de fles doe. Pluk je vlierbloesems in de voormiddag, doe dit bij droog weer.…
Sering bloesem

Seringen Siroop

,
Suiker, honing en waterMet citroen in de pot Overal kleurt de natuur nu. Gele bloemen van de paardenbloem, witte bloemen van de vogelkers, blauwe, paarse, roze en witte van magnolia. Overal geurt het naar honing. Op dit moment gaan de seringen…
Berkensap tappen

Berkensap tappen

,
TapslangenIndikken BerkensapIngedikt Berkensap Je ziet het zo nu en dan voorbij komen.. Berkensaptappen! Maar wat is dat nu eigenlijk? Waarom zou je het doen? Het is een heel simpel proces. Je zoekt een berk op met een diameter van ongeveer…
Kraailook

Kraailook – Allium vineale

,
Ze staan als donkergroene pollen tussen het helder groene gras. Je fiets of loopt er gewoon aan voorbij zonder dat je er erg aan hebt. Maar als je weet wat het is dan stop je graag even. Je plukt een paar sprieten of je graaft net zoals ik…
Daslook

Daslook

, ,
Buiten valt op dit moment een pak sneeuw. Toch is het voorjaar niet meer te stoppen. De knoppen aan de bomen zijn twee keer zo dik als een maand geleden. Het groen ontspruit op de bosbodems. Bosanemonen bloeien op sommige plaatsen al sinds…
Amandelbloesem

Amandelen plukken

AmandelnootOngepelde amandelnotenVijzel van de notenDe amandelspijsVan ruwe noten naar spijs Amandelspijs maken Een weekje naar Gran Canaria werd een week vol boeiende wildpluk momenten. Een van deze momenten was het ontdekken van wilde…
Rozenbottels

Rozenbottellimonade of jam maken

,
Rozenbottels verwerkenInkoken RozenbottelsZeven van de bottelsPuree van de bottelsLimonade van de Rozenbotttels Vandaag mijn eerste wildpluk wandeling gedaan in 2013. Een nieuw jaar met meer Wildpluk berichten. Ik kwam een paar struiken…
Veldzuring in de wei

Veldzuring

Op dit moment vind en pluk ik mooie veldzuring in verschillende weides rondom het Sonsbeekpark. De Latijnse naam is Rumex asetosa en hij komt in heel Nederland voor. Tot vlak na de tweede wereldoorlog werd deze groente door de plattelandsbevolking…
Vlierbessen

Vlierbessen plukken

,
Het is nu vlierbessen tijd. Wees er snel bij want de houtduiven bungelen en balanceren bij mij op de trossen. Ze zijn er net zo dol op als ik. Vlierbessen zijn heerlijke bessen om in allerlei flesjes te verwerken. Denk eens aan een simpele…
shitakesoep

Gebonden soep met Shiitake

,
Bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten: •    50 gram boter•    3 eetlepels bloem•    5 dl koude melk•    5 dl groentebouillon•    600 gram shiitake•  …